El Periódico - Català

De Buñuel a Almodóvar

El Goya d’honor que rebrà Ángela Molina el 6 de març és l’últim reconeixem­ent a una carrera no només prolífica, sinó també trufada de bones decisions a l’hora d’apostar pel cine d’autor, les temàtiques socials i els directors de prestigi del cine europeu

- BEATRIZ MARTÍNEZ

La seva participac­ió el 1977 en l’última pel·lícula de Luis Buñuel,

Ese oscuro objeto del deseo, la va catapultar a la fama internacio­nal. A partir d’aquell moment, Ángela Molina va participar en produccion­s italianes de grans mestres com Elio Petri, Luigi Comencini, Gillo Pontecorvo, Marco Bellocchio i Lina Wertmuller, per la pel·lícula del qual Camorra: Contacto en Nápoles (1985) es va convertir en la primera espanyola a guanyar el David di Donatello.

Però malgrat les seves conquestes fora de les nostres fronteres, va ser a Espanya on va consolidar el seu prestigi a través d’algunes de les grans pel·lícules del cine de la Transició. Va ser una actriu fetitxe del cineasta Manuel Gutiérrez Aragón en clàssics com a Camada negra, El corazón del bosque, Demonios en el jardín o la mai prou reivindica­da La mitad del cielo, per la qual va guanyar la Concha d’Or del Festival de Sant Sebastià el 1986.

Va ser un moment d’una enorme creativita­t gràcies a directors que s’atrevien a fer coses diferents, com el Jaime Chávarri d’A un dios desconocid­o, Carles Mira amb La portentosa vida del padre Vicente o José Luis Borau a La Sabina. Ella s’emmotllava a tots els registres i només la seva presència suposava un plus de reputació, com ocorria a Los restos del naufragio, de Fernando Franco, que va participar en el Festival de Cannes, o Esquilache, present a la Berlinale, totes dues al costat de Fernando Fernán Gómez. Es va submergir en l’univers del desaparegu­t Bigas Luna amb Lola i va aconseguir l’èxit popular gràcies a

Las cosas del querer.

«Únics i especials»

El 1997 el seu camí es va creuar amb el de Pedro Almodóvar a Carne trémula, en un paper memorable al costat de Pepe Sancho que de nou la va situar a la cresta del seu reconeixem­ent. Tornarien a retrobar-se a Los abrazos rotos, en la qual va interpreta­r un petit paper.

«Tant Buñuel com Almodóvar són únics i especials, han connectat amb el món sencer d’una manera real, són éssers d’una proximitat devastador­a, estan enamorats del que fan. Pedro ha adorat l’obra de Buñuel tota la seva vida i tots dos han deixat en la meva memòria una empremta impossible d’esborrar», va recordar ahir l’actriu en una roda de premsa celebrada a l’Acadèmia de Cine.

«Adoro la joventut, però no canviaria el procés de la vida per res», diu l’actriu

Sense ganes de retirar-se

Pertanyent a una de les grans dinasties del món de l’espectacle al nostre país (filla d’Antonio Molina, germana de Micky i Mónica Molina, mare d’Olivia Molina), sempre va tenir clar que es dedicaria a aquesta professió, que va compaginar amb estudis de ballet clàssic i dansa espanyola.

Ángela Molina reconeix que no té cap intenció de retirar-se de la interpreta­ció. Just avui viatja a Galícia per rodar una nova sèrie de la productora Bambú, Un asunto privado, amb Aura Garrido i Jean Reno. En els últims temps l’hem vist integrar-se a l’entorn televisiu: Velvet, La valla o la minisèrie per a Netflix Días de Navidad. Sempre ha tingut la capacitat d’emmotllar-se a tots els canvis de la indústria, sense pensar-ho gaire, i ja des dels anys 80 participav­a en sèries internacio­nals com Quo Vadis?, de Francesco Rosi al costat de Max Von Sydow i Klaus Maria Brandauer.

«L’ofici és el mateix, tot i que l’únic perill és que en les sèries actuals de vegades es corri massa», explicava ahir. No l’acompanyar­à ningú al Teatre Soho Caixabank de Málaga, on se celebrarà la gala dels Goya, que presenten María Casado i Antonio Banderas. Les restriccio­ns sanitàries imposen aquesta decisió, però el cabezón el dedicarà al seu pare, al seu marit, als seus fills i als seus nets, perquè adora la seva faceta d’àvia i està enamorada dels petits que es van incorporan­t a la seva família, l’últim, l’Enzo, fa només un parell de setmanes.

«Adoro la joventut, però no canviaria el procés de la vida per res, és emocionant cada etapa i jo l’he intentat disfrutar al màxim».

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain