El Periódico - Català

Censura reial a BCN

La Urbana esborra un grafiti crític amb la figura de Joan Carles i en defensa del raper Pablo Hasél. L’ajuntament assegura que va ser un error i que no hi va haver ordre política en la decisió.

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

L’autor lamenta que només es pugui pintar amb total llibertat en llocs privats

Van quedar diumenge per pintar al parc de les Tres Xemeneies, a l’ocàs del Paral·lel. Convocava un grup d’artistes, creatius, grafiters i muralistes. Hi era també Marc Garcia, l’ànima de Rebobinart, l’empresa que gestiona els grafitis legals, els que es perpetren en murs pactats amb l’ajuntament. El que havia de ser un acte reivindica­tiu a favor de la llibertat d’expressió s’ha convertit en la màxima expressió de l’efecte Streisand.

Un dibuix del rei per solidaritz­arse amb Pablo Hasél, el raper, que està a punt d’ingressar a presó per les seves lletres contra la Monarquia no ha durat ni 24 hores. La Guàrdia Urbana es va presentar ahir i el dibuix va ser eliminat pels serveis de neteja municipals. ¿Però qui va donar l’ordre?

El rostre del rei emèrit apareix (apareixia...) amb fletxes de caire republicà i envoltat de missatges com assassí d’elefants o paràsit.I amb la paraula lladre al front. L’autor, en conversa amb aquest diari, assegurava ahir que es va quedar gelat quan li van dir que era el mateix ajuntament el que havia tapat la seva obra. Va passar a mig matí, quan efectius de la Urbana van acudir al lloc amb la brigada municipal de neteja especialit­zada en grafitis. «No era una acció individual, sinó una convocatòr­ia col·lectiva per defensar la llibertat d’expressió i per solidaritz­ar-nos amb Pablo Hasél. El sabotatge era previsible per part de grups feixistes, però el que mai podia imaginar és que el mateix ajuntament ho censuraria», es queixa l’artista, conegut com a Roc BlackBlock.

Marc Serra, regidor de SantsMontj­uïc, va explicar a la tarda que el govern de la ciutat va saber la notícia a través de la premsa, i que en cap cas hi va haver «ordre política» per esborrar el grafiti. El regidor de Barcelona en Comú va explicar que aquesta és una zona autoritzad­a per pintar i va admetre que l’actuació de la policia va ser «un error», pel qual ja han demanat un informe que permeti saber on s’ha fallat.

Tot comença el diumenge al migdia. I amb tots els permisos. Marc Garcia havia informat dies enrere el districte de SantsMontj­uïc sobre aquesta performanc­e. El consistori no hi va posar cap problema, sempre que es fes dins dels límits del programa de murs oberts. Tot anava bé fins que el mateix diumenge dues furgonetes dels Mossos van parar al costat del parc i una vintena d’agents van baixar molt de pressa. «Van començar a identifica­r tothom. La veritat és que ens vam espantar una mica, i a l’ensenyar-los tots els permisos fins i tot ens van demanar disculpes per la manera tan brusca de presentar-se», relata el director de Rebobinart. Van seguir amb el que estaven fent, inclòs un enorme Libertad d’expressió de més de 20 metres de llarg. L’autor reclama del consistori un «posicionam­ent clar a favor de la llibertat d’expressió». «Em sembla molt trist –prosseguei­x– que l’única manera que tenim d’expressarn­os amb llibertat sigui en un espai privat. I no m’agradaria que això s’utilitzi políticame­nt».

Una vegada acabats tots els dibuixos, Garcia els va compartir el mateix diumenge amb els tècnics del districte a través d’un grup de WhatsApp. «No em van dir absolutame­nt res negatiu», afirma. Entre els artistes, per cert, hi havia components del col·lectiu Reskate,

dissenyado­r de la cartelleri­a de les festes de la Mercè 2020.

L’antecedent

Serra va detallar ahir que el consistori ja s’ha posat en contacte amb el Roc per demanar-li disculpes. «Ho estem estudiant i hem d’evitar que passi una altra vegada». Si tornarà a passar, no se sap, però el que és segur és que no és la primera vegada que al Roc li sabotegen un grafiti. L’agost del 2015, amb Ada Colau encara desprecint­ant l’alcaldia, el servei de neteja va eliminar parts d’un dibuix realitzat pel Roc a la façana del local Puertohurr­aco (Poblenou). Van eliminar la frase Estima

la música, odia el feixisme. Un parell de mesos després, l’ajuntament li va demanar que el tornés a pintar. Hi va accedir. ¿Li demanaran el mateix ara?

 ?? Elisenda Pons ?? A l’esquerra, el tros ja esborrat en el qual hi havia el grafiti del Roc. Els de la dreta, també amb mencions al monarca, no van ser pastura del servei de neteja.
Elisenda Pons A l’esquerra, el tros ja esborrat en el qual hi havia el grafiti del Roc. Els de la dreta, també amb mencions al monarca, no van ser pastura del servei de neteja.
 ?? El Periódico ?? El grafiti del Roc a les Tres Xemeneies, diumenge, durant la jornada a favor de la llibertat d’expressió.
El Periódico El grafiti del Roc a les Tres Xemeneies, diumenge, durant la jornada a favor de la llibertat d’expressió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain