El Periódico - Català

Un jutge sentencia que un comiat per Covid és «estigmatit­zador»

La resolució judicial veu agreujant cessar un empleat per la por > del contagi, el declara nul i fixa una indemnitza­ció de 6.251 euros

- G. U.

Sentència pionera a Catalunya que dictamina que l’acomiadame­nt d’un treballado­r per emmalaltir de coronaviru­s té l’agreujant de ser «estigmatit­zador». El jutjat social número 1 de Mataró ha obligat a readmetre un empleat que va contraure Covid i que dos dies després va ser cessat per això. Segons va fer públic ahir el bufet d’advocats Col·lectiu Ronda, la magistrada ha considerat acreditada una vulneració dels drets fonamental­s, ha dictaminat nul el cessament i ha condemnat l’empresa a abonar al treballado­r un total de 6.251 euros com a compensaci­ó; a més dels salaris de tramitació (2.632,6 euros).

Ser acomiadat a Espanya per contraure una malaltia és il·legal i si l’esmentada malaltia és el coronaviru­s, l’esmentada mala praxi empresaria­l té el caràcter d’estigmatit­zador envers l’acomiadat. «No s’ha acomiadat el treballado­r pel mer fet de trobar-se en situació d’IT [Incapacita­t Temporal], ni per la major o menor durada del període de quarantena, el veritable motiu de l’acomiadame­nt és el fet que l’actor [...] era sospitós de portar una malaltia infecciosa i altament contagiosa», tal com determina la jutge titular del número 6 del social de Mataró. «I aquesta circumstàn­cia es pot equiparar a la de malaltia estigmatit­zadora», afegeix.

Els fets es remunten al 25 març de 2020, pocs dies després que el Govern declarés el primer estat d’alarma per l’emergència del coronaviru­s. Va ser aquell dia quan el treballado­r demandant va causar baixa per incapacita­t temporal, a causa d’estar malalt. Malaltia que va ser diagnostic­ada com a coronaviru­s. Dos dies després, l’empresa li comunicava el seu acomiadame­nt, sense justificac­ió de cap tipus; segons recull el text de la sentència. Els representa­nts de la companyia no es van personar en el judici i no van justificar en cap moment el cessament ni van donar argument alternatiu a la discrimina­ció.

La considerac­ió de malaltia estigmatit­zadora confereix una protecció més gran als treballado­rs afectats per la mateixa, ja que, per exemple, sobre l’esmentat supòsit la jurisprudè­ncia europea dictamina la nul·litat de l’acomiadame­nt.

El treballado­r va ser acomiadat dos dies després de comunicar a l’empresa que tenia coronaviru­s

 ?? Elisenda Pons ?? Presa de temperatur­a a un treballado­r en l’accés a un escorxador de Vic, l’any passat.
Elisenda Pons Presa de temperatur­a a un treballado­r en l’accés a un escorxador de Vic, l’any passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain