El Periódico - Català

Programa, quin programa

- Xavier Bru de Sala

No sembla que hagi sorprès a ningú la molt eloqüent absència de resums i comparativ­a de programes, tan habitual als mitjans de comunicaci­ó en altres campanyes. Tenen raó els responsabl­es dels mitjans que, aquesta vegada, han conclòs que no valia la pena perdre el temps i fer-lo perdre als seus fidels. Total, més que orgullosos brindis al sol, els programes electorals semblen miccions vergonyant­s a l’ombra. És així per dues raons principals. La segona, que ningú sap si formarà part d’una majoria de Govern, de quin color o tendència serà aquesta majoria i ni tan sols, en cas de tenir consellers, en quines condicions i amb quines possibilit­ats comptaran per fer avançar el seu ideari (no un programa que ni tan sols, arribat el cas, els responsabl­es d’aplicar-lo s’hauran llegit). La primera, que en aquests comicis, tant o més que en els autonòmics anteriors i a diferència de qualssevol altres, es vota o es deixa de votar per la posició de cada partit o candidat en l’incert panorama del postprocés, no per les propostes que puguin arribar a presentar, i menys encara per escrit. Les paraules potser se les emporta el vent, però ara passa una cosa encara pitjor amb els programes, que són o semblen clandestin­s, i millor per als que els oculten en comptes d’exhibirlos o ni tan sols complir discretame­nt el tràmit de presentar-los.

L’al·lèrgia programàti­ca empeny els candidats amb possibilit­ats de guanyar a deixar anar alguna promesa, però de manera molt curiosa, empipadora i sobretot reveladora de la mateixa desorienta­ció (reflex de la general), dominen les promeses en negatiu: «No m’aliaré amb aquest i encara menys amb l’altre». ¿Per què en negatiu? Perquè en aquestes eleccions hi ha de tot menys propostes viables, i per això la pujada de l’abstenció, única opció destinada a patir increments fins diumenge.

Ja que, en el fons, el programa real és el mateix per a tothom: «En el Govern o en l’oposició, passaré la maroma com pugui, improvisan­t dia a dia a l’espera de novetats que ni sé ni puc preveure».

Més que orgullosos brindis al sol, els programes electorals dels partits semblen miccions vergonyant­s a l’ombra

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain