El Periódico - Català

Eludidors a Andorra

- Luis Miguel Almorin

El pitjor que m’ha portat aquesta polèmica sobre el pagament d’impostos és que ara els meus (nostres) fills somien a poder anarse’n a viure a Andorra, i el millor són les converses que han provocat sobre el tema dels impostos i de per què són necessaris.

Posant-me a la pell del youtuber, potser caldria estudiar si es podria millorar el sistema impositiu per a gent que pot guanyar molts diners en curts períodes de temps, però mentre les regles són les que són, cal complir-les. L’incentiu per complir-les és la satisfacci­ó de pensar que amb els diners que es paguen a Hisenda el teu nebot va gratis al col·le públic, el teu germà cobra l’atur quan no troba feina, la teva mare està tractant-se gratis d’un càncer de mama i tu pots circular gratis per un munt de carreteres (incloses les que van a Andorra).

Llàstima que aquesta satisfacci­ó de bon samarità xoca de cara amb una altra satisfacci­ó: la de veure augmentar els zeros al compte corrent. I aquí és on cal dir que no eludeix impostos qui vol sinó qui pot. Els youtubers de la polèmica han replicat el que fa temps que fan grans multinacio­nals que tenen ingressos a molts països, però només paguen en aquells que cobren menys impostos.

¿Hi ha manera de revertir el procés? Soc pessimista. Primer, la gent hauria d’estar convençupr­océs da que el que cal és pagar impostos, i això ja és complicat

(¿quants ens en aniríem a Andorra si fóssim un youtuber d’èxit?). Segon, els polítics haurien d’agafar aquest toro per les banyes i buscar mètodes perquè les empreses paguin impostos a cada país en funció de quins ingressos obtenen, i tercer, els consumidor­s hauríem de consumir de manera impositiva­ment responsabl­e, afavorint la redistribu­ció de la riquesa abans del pagament dels impostos: comprar al forner del barri fa que aquests diners es moguin en circuit curt i que en generin més.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain