El Periódico - Català

La Xina autoritza la seva segona vacuna

- ADRIÁN FONCILLAS

L’injectable de Sinovac ha rebut aquest cap de setmana la llum verda per a la seva administra­ció general. Usada a la Xina des del juliol en un context d’emergència, acumula ordres de compra d’una desena de països i ha sigut testada al Brasil, Xile, Turquia i Indonèsia.

La Xina ha sumat la segona vacuna al seu arsenal farmacèuti­c contra el coronaviru­s mentre apaga els esporàdics incendis que pertorben el gaudi de la vella normalitat. L’injectable de Sinovac va rebre aquest cap de setmana passat la llum verda oficial per transcendi­r dels grups de risc al públic en general després que la de Sinopharm, també de fabricació nacional, fos acceptada al desembre.

La vacuna de Sinovac, utilitzada a la Xina des del juliol en un context d’emergència, acumula avui ordres de compra d’una desena de països i ha sigut testada al Brasil, Xile, Turquia i Indonèsia.

L’Administra­ció Nacional de Productes Mèdics li ha concedit l’aprovació condiciona­l, que obliga la farmacèuti­ca a prosseguir els estudis i enviar dades de seguiment i possibles efectes secundaris. L’especifica­ció persevera en l’escrutini d’una vacuna sobre la qual hi ha diferents veredictes.

Els primers resultats arribats des de Turquia, on es van realitzar els assajos clínics de la fase 3, van donar una eficàcia superior al 91%. Al Brasil, en canvi, les primeres estimacion­s del 78% van ser retallades a poc més del 50% després de sumar les infeccions lleus. En el modest resultat va influir, segons fonts citades per l’agència Reuters, la desbocada epidèmia al país i el focus de l’estudi en el personal mèdic.

Les autoritats sanitàries globals assenyalen aquest llindar com a suficient per a la utilitat d’una vacuna (l’eficàcia de la de la grip comuna és entorn del 50%) i remarquen que són recomanabl­es perquè, fins i tot en el cas de contagi després de la inoculació, els símptomes que presenta el pacient són menys seriosos.

Mil milions de dosis a l’any

La farmacèuti­ca amb seu a Pequín ha obert una segona línia de producció per arribar als mil milions de dosis anuals i ha recorregut a fabricants estrangers de xeringues per suplir la demanda. Les vacunes xineses de

Sinovac i Sinopharm contemplen dues dosis de 0,5 mil·ligrams que han de ser injectades amb un interval d’entre dues i quatre setmanes. Contenen virus inactius, una tècnica tradiciona­l i conservado­ra que no exigeix la ultraconge­lació d’algunes alternativ­es occidental­s.

Per al seu emmagatzem­ament, transport i distribuci­ó n’hi ha prou amb temperatur­es d’entre -2 i -8 graus, cosa que les fa més viables per al món en desenvolup­ament. La Xina aportarà 10 milions de dosis a la iniciativa de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) per assegurar el proveïment a tot el globus.

L’evolució de la pandèmia

La Xina va ser el primer país a patir el virus i també va camí de ser el primer a domar-lo. Ja al juny va començar a vacunar els seus sectors de risc i era previsible que liderés també la immunitzac­ió de la població. El ritme, no obstant, és més lent de l’esperat. Recentment va anunciar que havia vacunat 30 milions de persones i que arribaria als 50 milions abans de les vacances del Festival de Primavera que comencen aquesta setmana. En termes percentual­s són una minúcia en un país amb una població de 1.400 milions: suposen dos per cada cent habitants, en contrast amb els tres de la Unió Europea, els 10 dels Estats Units o els 60 d’Israel, segons comptes del mitjà Bloomberg.

A la Xina no l’acuita la urgència. Suma mesos disfrutant del més semblant a la vella normalitat que es despatxa al món, els rebrots no solen superar el centenar de casos i ahir va certificar el final del que havia castigat a Pequín i a les províncies veïnes del nord. Les autoritats no van informar de cap contagi local per primera vegada en dos mesos.

La Xina ha relaxat les estrictes normes de distanciam­ent social, però persisteix­en els testatges massius, el monitoratg­e electrònic, les quarantene­s quirúrgiqu­es i les recomanaci­ons d’abstenir-se de viatjar en les imminents vacances.

El gegant asiàtic

ha immunitzat uns 30 milions de persones, entorn del 2% de la seva població

 ??  ?? Vacunació en un centre sanitari de Banda Aceh, a Indonèsia, dissabte passat.
Vacunació en un centre sanitari de Banda Aceh, a Indonèsia, dissabte passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain