El Periódico - Català

«Cada badada en la pandèmia es paga amb llocs de treball»

- MANUEL VILASERÓ PILAR SANTOS

La presidenta de la Comunitat de Madrid reconeix que les noves variants estan canviant totes les previsions sobre el ritme dels contagis, però insisteix que seria un error tancar l’hostaleria perquè, afirma, allà no es produeixen els contagis. El Govern, afirma, no fa res contra la pandèmia — Vostè carrega contra l’actuació del Govern en la pandèmia quan pren decisions i alhora l’acusa de no prendre’n. També dona lliçons a altres autonomies, com quan a Barcelona va dir que era un delicte tenir tancades les terrasses. ¿No hauria de ser més humil quan Madrid té les pitjors xifres des del començamen­t de la pandèmia?

— Sí. Vam ser la comunitat més castigada durant la primera onada, quan ningú sabia el que estava passant. Orgullosa no n’estic. Tant de bo ho haguéssim fet tot abans. Però el Govern ha estat desaparegu­t. No hi ha hagut Govern. I les poques vegades que ha actuat ha sigut perjudican­t les decisions de les comunitats. No em comparo amb altres però si el Govern amb la seva acció o omissió perjudica els madrilenys, ho he de denunciar.

—Però va acusar Catalunya de delicte per no obrir les terrasses.

— Quan altres autonomies han assenyalat Madrid mai n’he parlat. Allò del delicte és una expressió. Només vaig dir i crec que Catalunya, amb el clima tan meravellós que té, sobretot a la zona de la costa, no hauria de tenir les terrasses tancades perquè s’ha demostrat que a l’aire lliure el contagi és gairebé inexistent. A banda dels efectes pernicioso­s dels tancaments massius, és que el virus tampoc desapareix. Si em diguessin que el virus se n’anirà el mes que ve, ho podem intentar tancar tot una altra vegada. Però si això està un altre any sencer entre nosaltres, ¿què fem? ¿Ho tanquem tot fins que la gent es mori? La gent ha de menjar, té els seus projectes, els seus llocs de treball.

— Quan el Govern pren decisions, desobeeixe­n. Haurien de tenir tancat perimetral­ment Madrid i tancar o reduir al mínim l’aforament a l’interior dels bars, però no ho fan.

—Quan es parla de Madrid es transmet la sensació que això és xauxa. Des del setembre l’oci nocturn està tancat i l’hostaleria té àmplies restriccio­ns dins i fora. Apliquem mesures molt estrictes. Però com que hi ha un estat d’alarma que ha delegat les competènci­es als presidents de les comunitats, hem decidit fer el que podem amb què tenim. Anem contra el virus, amb les zones bàsiques de salut, amb els tests d’antígens, mentre la resta surten a guanyar-se la vida. Si veus els bars de Madrid, estan pràcticame­nt buits mentre la immensa majoria dels contagis s’estan produint a l’àmbit domiciliar­i.

—Ara que ja hi ha controls a Barajas, demana que es vigilin els trens i els autocars, però des del 7 de gener Madrid és l’única comunitat que manté obertes les fronteres autonòmiqu­es.

— Hi ha d’haver una estratègia de mobilitat que controli les fronteres nacionals. Hi ha soques com la britànica, la brasilera i la sud-africana que multipliqu­en el virus d’una altra manera i que ens estan destrossan­t. Teníem clar com baixaria la corba al gener i això ens ho ha trastocat tot. Està bé que es demani una PCR a l’origen, però ens estem plantejant demanar quarantene­s als viatgers d’aquests països. Ara els vols estan restringit­s però continuen podent entrar els espanyols o els britànics, brasilers i sud-africans residents a Espanya.

—¿No creu que no hauria de ser objecte de debat polític la decisió de quins col·lectius són prioritari­s a l’hora de la vacunació, cosa que convida a l’electorali­sme entre col·lectius com els taxistes o els cambrers?

— No va ser així. Estava en una reunió amb els hotelers i vaig sospesar què fer amb la vacuna si no n’hi havia per a tothom. És una opinió. Si no tenim vacunes per al 100% dels ciutadans, s’haurà de triar. Vaig fer una proposta a porta tancada que després va sortir i per això vaig haver de donar explicacio­ns.

—La gerent de l’Hospital Príncep d’Astúries va demanar que es tragués el mòbil als malalts per evitar que parlessin amb els familiars i aconseguir que acceptessi­n ser portats al Zendal. ¿Quina opinió li mereix?

— Ella sap que a molts pacients els estan inoculant la por del Zendal, perquè és un hospital que han polititzat i que ja s’ha de deixar fora del debat perquè allà s’estan curant moltes persones. Jo no ho comparteix­o i si ella hagués insistit o s’equivoqués constantme­nt... Però és una bona gerent, com a molt es pot discrepar del que va dir.

«¿Què fem si aquesta situació s’allarga un any més? ¿Ho tancarem tot fins que la gent es mori?»

—Passem ara al terreny econòmic. El sorpasso de Madrid a Catalunya ¿creu que serà conjuntura­l o estructura­l?

— Aquesta és una tendència des de fa anys. Madrid ha passat de ser la quarta economia a la primera, perquè hem entès que els ciutadans són els que creen l’ocupació amb la seva emprenedor­ia i hem fomentat la creació d’empreses des de la llibertat, la baixa fiscalitat i, cada vegada, amb menys embolic burocràtic. Rebutjo que sigui per l’efecte capitalita­t, no passa a tots els països. A Catalunya, el que està passant és que els ciutadans dediquen més temps i esforç a treballar per la política i l’Administra­ció i cada vegada hi ha més traves a l’emprenedor­ia, més impostos i menys seguretat jurídica i política. I això fa que el capital, que és lliure, triï altres territoris.

—¿Què respon als que acusen Madrid de competènci­a deslleial?

— És l’excusa del mal pagador. Haurien d’abaixar els impostos. Però, a més, el de societats es paga igual a tot el territori i no ha evitat que algunes empreses se n’hagin anat a altres regions.

«Sempre que hi ha una campanya surt Bárcenas, sempre surt el mateix contra el PP, just enmig de la campanya. Quina casualitat»

 ?? José Luis Roca ??
José Luis Roca
 ??  ??
 ??  ??
 ?? José Luis Roca ??
José Luis Roca
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain