El Periódico - Català

Bárcenas repta Rajoy a un acarament

L’extresorer del PP apunta a l’expresiden­t en el judici per la caixa b i Casado assegura que expulsarà qualsevol que en sabés res

- ÁNGELES VÁZQUEZ

«El PP de Casado és el mateix d’abans, el dels tripijocs» JOSÉ LUIS ÁBALOS PSOE

«El judici és un capítol més del procés de descomposi­ció del PP» RAFA MAYORAL UNIDES PODEM

L’advocat de Luis Bárcenas, Gustavo Galán, va aprofitar el tràmit de qüestions prèvies per plantejar al tribunal de l’Audiència Nacional que ahir va començar a jutjar la caixa b del PP la possibilit­at de realitzar un acarament entre l’expresiden­t del Govern Mariano Rajoy –que ja estava previst que hi declari com a testimoni– i l’extresorer del partit, que compleix una condemna de 29 anys per la trama Gürtel i s’enfronta en aquesta causa a una petició fiscal de cinc anys de presó que les acusacions eleven a una vintena.

Bárcenas juga així, a través del seu advocat sense haver arribat ni tan sols a declarar, la carta que creu que li pot donar l’escrit que va presentar a Anticorrup­ció en el qual reconeixia que el PP comptava amb un sistema comptable paral·lel des de 1982, gràcies a les donacions d’empresaris, i el pagament amb aquest diner negre de la reforma de la seva seu central a Madrid, que és just el que es jutja en aquesta vista. La fiscalia especial ha esperat que comencés per qualificar d’«escasses novetats, cap de substancia­l» les incloses a l’escrit de l’extresorer, amb qui nega qualsevol acord.

No obstant, en funció de la seva declaració, Anticorrup­ció, com faria amb qualsevol altre, valorarà si aplicar-li algun atenuant de confessió o reparació del mal en aquest procedimen­t o en el que se segueix encara en instrucció per les donacions d’empresaris.

Acusacions «polítiques»

El fiscal Antonio Romeral va defensar en qüestions prèvies la seva acusació, que, a diferència de les populars, no es dirigeix contra el PP, al qual aquestes sí que consideren responsabl­e civil subsidiari del diner negre suposadame­nt utilitzat en la reforma. L’advocat del partit, Jesús Santos, es va adherir a l’argumentac­ió fiscal i va demanar que el PP quedi fora del procedimen­t una vegada que les acusacions siguin expulsades, perquè, segons ell, actuen per motius «espuris i polítics», al tractarse d’IU, els socialiste­s valencians i madrilenys o Gonzalo Boye, que defensa l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont en altres procedimen­ts, va afirmar.

A més, Santos va acusar l’advocat de Bárcenas de voler convertir el judici en un «circ mediàtic, com les acusacions», amb la seva proposta de realitzar un acarament entre l’extresorer i l’expresiden­t del PP en cas de contradicc­ió evident entre tots dos. El tribunal es pronunciar­à quan concloguin les qüestions

prèvies, però es tracta d’una diligència que no se sol caracterit­zar per la seva eficàcia i perquè hi ha una diferència clau entre Rajoy i Bárcenas que fa difícil que sigui acordada: l’un és testimoni, obligat a dir la veritat, i l’altre, acusat, i pot dir qualsevol cosa per defensar-se.

La paradoxa de la Kitchen

Com si pressentís l’escrit d’Anticorrup­ció, Galán es va remetre a la peça Kitchen, que s’investiga dins del cas Villarejo al Jutjat Central d’Instrucció número 6, per justificar que no pugui aportar grans proves contra el partit. «Ha tingut una ingent documentac­ió, pendrives i gravacions, que li han sigut sostretes, i no perquè ho digui ell, sinó perquè és objecte d’una investigac­ió com és l’operació Kitchen i hi ha indicis que alguns membres del Govern i de la Policia indiciària­ment hi haurien participat. I amb fons reservats, que és el més greu. D’aquest dèficit no n’és culpable Bárcenas», va argumentar el lletrat, que va afegir que «seria paradoxal», que això es presentés en contra seu.

Per pal·liar-ho va demanar la declaració de diversos periodiste­s coneixedor­s, segons ell, del presumpte finançamen­t il·legal del partit, com Eduardo Inda, Ernesto Ekaizer i Francisco Mercado, autor de la gravació a la qual Bárcenas es referia en la seva confessió relativa al seu antecessor a la tresoreria del PP, el difunt Álvaro Lapuerta.

Per la seva banda, els advocats dels responsabl­es de l’empresa que va fer les obres a la seu del PP, Unifica, van demanar que el judici se centri en el delicte fiscal de què estan acusats, que, van sostenir, s’hauria de jutjar als jutjats penals ordinaris i no a l’Audiència Nacional, perquè les altres coses són «focs d’artifici». També van apel·lar a la doctrina

Botín per tractar d’esquivar els delictes que els atribueixe­n les acusacions populars, però ni la fiscalia ni l’Advocacia de l’Estat.

Exgerent amb Covid

El judici està pendent de la decisió que adopti el tribunal en relació amb l’exgerent del PP Cristóbal Páez, també acusat, que ha donat positiu de coronaviru­s. El seu advocat, Gonzalo Martínez-Fresneda, va demanar que se suspengui fins dilluns perquè hi pugui assistir en persona, si no empitjora, una vegada transcorre­guda la correspone­nt quarantena.

El president del tribunal, José Antonio Mora, va mostrar la seva preocupaci­ó per la seva salut i va recordar que es pronunciar­à avui a l’acabar les qüestions prèvies.

 ?? Pool ?? Bárcenas, ahir, al judici.
Pool Bárcenas, ahir, al judici.
 ??  ??
 ?? Europa Press ?? Luis Bárcenas, en el judici de la caixa b del PP, que va començar ahir a l’Audiència Nacional.
Europa Press Luis Bárcenas, en el judici de la caixa b del PP, que va començar ahir a l’Audiència Nacional.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain