El Periódico - Català

La Insurgenci­a

-

—¿Es postula, doncs, com un màrtir o cap de turc?

— Cap de turc, sí. Però no tinc cap vocació de màrtir. No vull ser empresonat i tant de bo tota aquesta solidarita­t eviti que sigui empresonat. Però si el preu a pagar per defensar una causa justa és aquest, estic disposat a pagarlo. Quan creus en alguna cosa, la defenses a les bones i, sobretot, a les dolentes.

—¿Què ha après en aquests gairebé dos anys d’exili de Valtònyc?

—Que no ha servit per mobilitzar i crear més lluita. El temps m’està donant la raó perquè totes les mobilitzac­ions que hi està havent ara no hi van ser amb Valtònyc, desgraciad­ament.

— ¿Què ha après de l’empresonam­ent dels presos polítics del procés?

— Que no han utilitzat aquest altaveu per mobilitzar, sinó tot el contrari. Van arribar a cridar explícitam­ent a la desmobilit­zació. Un pres polític té moltíssima força i si s’aprofita pot ser molt productiu. La meva actitud de plantar cara a l’Estat fa que molta gent s’animi a lluitar. Els presos polítics del procés no són cap exemple de l’actitud que s’ha de tenir davant un empresonam­ent.

— ¿Som una societat especialme­nt propensa a interiorit­zar la derrota, les injustície­s i la repressió?

—Totalment. I aquesta és una de les grans victòries de l’Estat. Ens acostumen que assumim que això ha de ser així i no es pot canviar. Ens ensenyen a abaixar el cap. No ens transmeten uns valors perquè lluitis per la justícia social. Intento contribuir al contrari: a què ens dolguin les injustície­s. Perquè per oposar-te a les injustície­s, t’han de fer mal i indignar.

Els 12 membres del col·lectiu de rapers van ser condemnats a sis mesos de presó per enaltir els GRAPO. El Suprem va confirmar la decisió de l’Audiència Nacional.

KikeRincón/EuropaPres­s

— Fa anys que estic involucrat en moviments socials: aturant desnonamen­ts amb la PAH, donant un cop de mà en lluites obreres, lluitant per la sanitat... La falta de llibertat d’expressió va lligada amb la falta d’altres drets. A aquesta persona, li diria que precisamen­t per patir aquesta situació tan fotuda, qualsevol dia pot escriure un tuit cagant-se en la monarquia que viu de luxe a costa de la seva vida miserable. I poden anar contra ell per expressar aquesta ràbia legítima.

— ¿Som conscients com a societat del que ens juguem quan es limita la nostra llibertat d’expressió?

— No. Des d’aquest individual­isme en el qual ens han maleducat, sembla que els problemes dels altres no tenen res a veure amb els del col·lectiu. Així ens divideixen i així impedeixen que ens unim i ens organitzem col·lectivamen­t. Miren d’impedir que vegem que quan un perd una llibertat, la perdem tots. M’agrada molt el lema que s’ha utilitzat a moltes campanyes: demà pots ser tu.

«Seguiré lluitant per un Estat on hi hagi veritables drets i llibertats»

— ¿Quin recorregut l’anunci de reforma Penal?

nveu en del Codi

—Es tracta d’una cortina de fum per desmobilit­zar i per frenar la solidarita­t. Però té a veure amb aquestes mobilitzac­ions i amb el manifest del món de la cultura. Són noms amb molt pes que tradiciona­lment han donat recolzamen­t al PSOE i a Unides Podem. Estan nerviosos, estan preocupats perquè veuen que està sent un escàndol i de cara a la galeria han de vendre que hi haurà canvis. Com tantes altres coses que han promès, com la derogació de la llei mordassa, que no només no han derogat sinó que van ampliar amb la llei mordassa digital, cal agafar-ho amb més que pinces. L’Estat espanyol ja ha dit a Europa i a l’ONU que suprimiria aquests punts del Codi Penal davant els nombrosos tocs d’atenció que rep. I encara no ho ha fet. Per tant, només ho faran si hi continua havent mobilitzac­ió, si se’ls segueix pressionan­t.

«Els presos polítics del procés no són exemple de l’actitud davant un empresonam­ent»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain