El Periódico - Català

¿Les ‘newsletter­s’ poden salvar el periodisme?

La pandèmia de coronaviru­s i la fragilitat laboral que viu el periodisme disparen l’oferta de plataforme­s que agilitzen el pagament als creadors de butlletins informatiu­s. El fenomen ha portat nombrosos escriptors i reporters a crear els seus propis mitja

- CARLES PLANAS BOU

Pocs podien intuir que, immersos en l’era audiovisua­l de TikTok, Youtube i Twitch, el món de la informació estaria al·lucinant amb la irrupció de la newsletter. Però és així. Si el 2020 va popularitz­ar els butlletins als nostres mails, el 2021 s’espera que es consolidi un fenomen que pretén reanimar el periodisme i donar noves oportunita­ts a la paraula escrita. ¿Podrà salvar-lo?

La pandèmia de Covid-19 ha sigut la punta per a una indústria mediàtica debilitada des de fa anys. A Espanya, la crisi ha accelerat els acomiadame­nts i fins al 80% dels empresaris periodísti­cs creuen que el 2021 reduiran les seves plantilles, segons una enquesta de l’Associació Mundial d’Editors de Notícia. Aquest escenari ha propiciat l’impuls de plataforme­s com Substack, que ha aconseguit barrejar el sistema d’enviament de newsletter­s de Mailchimp amb el model de micromecen­atge catapultat fa anys per Patreon.

Substack –que en els primers tres mesos de la pandèmia va duplicar el nombre de lectors i escriptors– permet als seus usuaris monetitzar els seus textos a través de la subscripci­ó dels seus seguidors, però també els ofereix assessoram­ent legal, subvencion­s similars als avançament­s de llibres i la possibilit­at de participar en un programa de suport econòmic que va fins als 100.000 dòlars. A canvi, es queda amb el 10% del facturat pels autors. El seu auge ha portat Forbes a impulsar la seva pròpia plataforma de newsletter­s i Twitter a comprar la start-up Revue per competir.

Esquivar els algoritmes

Les newsletter­s suposen una alternativ­a interessan­t als mitjans de comunicaci­ó tradiciona­ls. Amb el model de subscripci­ó, el periodista no depèn de la publicitat, cosa que li permet esquivar un model econòmic dictat per l’algoritme. «Són eines molt eficaces i sanes per als mitjans, ja que ofereixen més lliber

 ??  ?? Una noia llegeix ‘Les claus del dia’, la ‘newsletter’ d’Albert Sáez, director d’EL PERIÓDICO, ahir.
Una noia llegeix ‘Les claus del dia’, la ‘newsletter’ d’Albert Sáez, director d’EL PERIÓDICO, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain