El Periódico - Català

VidaCaixa va elevar el seu benefici a 887,9 milions malgrat la pandèmia

> Els ingressos per primes van caure un 18,5%, fins als 9.608 milions d’euros El negoci se sustenta actualment en la gestió de les carteres >

- MAX JIMÉNEZ BOTÍAS M. J. B.

VidaCaixa, l’assegurado­ra de vida del grup CaixaBank, va registrar un benefici de 887,9 milions d’euros el 2020, cosa que va representa­r un increment de l’11,78% respecte al 2019, en un context econòmic emmarcat «en un any molt complicat», segons va explicar ahir Javier Valle, conseller director general de l’entitat assegurado­ra, durant la presentaci­ó de resultats. Aquest any complicat ha tingut un efecte evident en l’activitat de la companyia d’asseguranc­es.

Els ingressos per primes van descendir un 18,5% fins als 9.608,6 milions d’euros, a causa de la caiguda de l’activitat general, tot i que Valle va destacar que «la sostenibil­itat del negoci és a les aportacion­s periòdique­s dels clients i el resultat se sustenta en la gestió de la cartera acumulada durant molts anys». Aquesta situació permet a la companyia d’asseguranc­es que la generació dels resultats sigui independen­t de l’evolució de les primes de l’any. Tot i que Valle no va voler quantifica­r quina és l’aportació al resultat de les comissions que percep per la gestió d’actius d’estalvi-inversió, el cert és que

Els crèdits dubtosos (non performing loans–NPL, en les sigles en anglès–) de la banca espanyola s’incrementa­ran fins als 130.000 milions d’euros durant el 2021 des han sigut significat­ives durant el període analitzat. Valle ha posat de manifest que el resultat obtingut no s’ha distanciat dels registrats en any anteriors i es manté en dos dígits.

La companyia d’asseguranc­es va finalitzar l’exercici de l’any passat amb un volum de recursos gestionats de 96.467 milions dels 84.000 milions registrats el 2020, després d’augmentar un 20% durant l’últim trimestre de l’any. Aquest percentatg­e augmentarà fins al 54% al tancament d’aquest any, segons les xifres de LEM Loan eMarket, una plataforma especialit­zada en la intermedia­ció –connecta inversors i entitats– d’euros, un 3,7% més que en l’exercici anterior. Quant a l’evolució de l’any, destaca un resultat d’explotació de 871,4 milions d’euros, amb un creixement del 10,6%, i una aportació de les participad­es de 367,2 milions. Els ingressos d’explotació van ser de 126,8 milions i els impostos van arribar als 223 milions d’euros. en carteres de crèdits dubtosos. Les xifres d’aquesta plataforma són una mica més optimistes que les de la consultora Prime Yield, que assegura que aquest import es podria elevar fins als 160.000 milions d’euros, i fins i tot el BCE preveu una evolució menys benigna del crèdit.

La companyia continua analitzant els possibles impactes que pugui tenir la Covid-19 en les seves hipòtesis financeres i assegura que compta amb tots els mecanismes i mesures per garantir la continuïta­t del negoci «davant qualsevol situació de crisi». El president de VidaCaixa i conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, va destacar que els resultats reflecteix­en «la solidesa i solvència de l’entitat malgrat la situació excepciona­l de crisi» i va afirmar que VidaCaixa és una «peça clau» per al grup.

Cinc milions de clients

VidaCaixa destaca en el sector assegurado­r a Espanya i Portugal, amb més de cinc milions de clients i una quota de mercat del 12,1%. Durant el 2020, la companyia d’asseguranc­es va abonar 4.171 milions d’euros en prestacion­s a Espanya i Portugal, dels quals 2.106 milions es van cobrar en rendes, 1.209 milions en forma de capital i més de 855 milions en forma de venciments. L’estalvi, especialme­nt afectat per la situació de pandèmia en els primers mesos de l’any, va acumular 8.538,7 milions d’euros en primes i aportacion­s, un 21,1% menys, i el producte més destacat va ser el Valor Actiu Unit Linked, amb un total de 1.091 milions.

L’evolució de la morositat és conseqüènc­ia del deterioram­ent del clima econòmic per la crisi sanitària, que ha causat un increment en la taxa d’atur i una incertesa més gran, particular­ment en els sectors més castigats per la crisi. La plataforma espera que arribi a entre el 7% i el 8%, pràcticame­nt el doble amb què va tancar el 2020.

Els bancs Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankia i Bankinter ja havien proveït gairebé 24.000 milions durant el 2020 per fer front a l’impagament de crèdits d’empreses i famílies, i aquestes mateixes entitats són les que acumulen ja 159.000 milions en crèdits i línies de finançamen­t en risc d’impagament. Els impagament­s són un 8% del total de les seves carteres.

nn

 ?? Andreu Dalmau / Efe ?? Imatge de la seu de VidaCaixa a Barcelona.
Andreu Dalmau / Efe Imatge de la seu de VidaCaixa a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain