El Periódico - Català

La conjura independen­tista contra el PSC segella els blocs

Illa equipara el veto nacionalis­ta a la foto de les tres dretes a la plaça de Colón ● Esquerra firma amb Junts i la CUP tenallada per l’espantall del tripartit agitat per Borràs

- JOSE RICO

Els cordons sanitaris, el significat polític dels quals no el recull encara la RAE –que només contempla aquesta expressió aplicada a la contenció d’epidèmies o plagues–, es van originar a principis dels anys 80 del segle passat a França i Bèlgica per aïllar i impedir l’accés al poder de la ultradreta. Només amb aquesta ideologia s’han aplicat vetos polítics a la resta d’Europa, però Catalunya ja acumula dues excepcions.

El 2003, amb José María Aznar a la Moncloa, el PSC, ERC i ICVEUiA van incloure al Pacte del Tinell que va crear el tripartit una clàusula anti-PP que alguns dels seus signants van reconèixer anys després que va ser un error. Ara, tot l’independen­tisme ha dissimulat les seves divisions i fractures per unir-se en un veto als socialiste­s que té com a primera conseqüènc­ia la confirmaci­ó que els blocs continuara­n petris si el dictamen de les urnes d’aquest diumenge certifica les enquestes.

Amb aquest compromís, la futura investidur­a s’haurà de resoldre dins d’aquests mateixos blocs en què s’ha fracturat la política catalana des del 2015, tret que l’independen­tisme no assoleixi la majoria absoluta que li atorgaven tots els sondejos. En el costat no independen­tista, el PSC es frega les mans amb el cordó sanitari perquè els permet, en paraules d’Illa, fer assemblar el secessioni­sme amb «la foto de Colón»,

amb referència a l’acte que el PP, Cs i Vox van compartir a Madrid abans de les últimes eleccions generals.

Debat més agre

El veto, a més a més, els va anar de primera per girar full de la relliscada del seu candidat amb la PCR en el debat de TV-3, pel qual tant els independen­tistes com les dretes el van acusar d’haver-se vacunat. El Ministeri de Sanitat va concloure la polèmica aquest dijous, abans del debat de La Sexta, exhibint un document oficial que certifica que Illa no s’ha posat la vacuna.

Aquest últim debat de la campanya va confirmar que la conjura anti-PSC ha enverinat una mica més el xoc entre candidats, que van protagonit­zar un debat molt més aspre que el de TV-3. «Han passat del tots contra Illa al contra Illa val tot, fins i tot la calúmnia», va repetir l’exministre de Sanitat davant els incessants atacs múltiples de gairebé tots els seus homòlegs. Laura Borràs (JxCat) li va reclamar que es posés la masca

El Ministeri de Sanitat certifica que l’exministre i candidat socialista no s’ha vacunat

reta o abandonés el plató, mentre que Pere Aragonès (ERC) va equiparar la seva actitud amb les proves de la Covid a la que va mantenir Donald Trump durant la campanya de les eleccions als EUA. El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, el va instar a aclarir si s’ha vacunat.

El document subscrit per JxCat, ERC, CUP, el PDECat i Primàries, que els compromet a no pactar «en cap cas la formació de govern» amb el PSC «sigui quina sigui la correlació de forces sorgida de les urnes», no té la validesa jurídica que tenia, per exemple, aquella visita d’Artur Mas al notari el 2006 per jurar que CiU ja no s’entendria més amb el PP malgrat el seu passat. Però sí que conté un significat polític de primera magnitud en la recta final d’una campanya marcada pel triple empat demoscòpic entre Junts, Esquerra i el PSC.

Els postconver­gents han fet de l’espantall del tripartit un flanc d’atac electoral contra els seus actuals socis del Govern, que miraven d’esquivar les pulles recordant al partit de Carles Puigdemont que els seus vots sostenen una socialista imputada per corrupció al capdavant de la Diputació de Barcelona.

Pressió de JxCat

Aragonès i el mateix líder d’Esquerra, Oriol Junqueras, havien agullonat tant el PSC que el marge per a acords postelecto­rals era escàs. Però la pressió de JxCat va quallar fins al punt que ERC havia detectat que part del seu electorat estava indecís o temptat de quedar-se a casa diumenge, sobretot en la porció de votants limítrofa amb Junts. Això elevava el risc de veure’s novament sobrepassa­t a les urnes, com fa tres anys, per uns socis amb els quals assumeix que s’haurà d’asseure a negociar a partir de dilluns. I tots dos es juguen que les eleccions els proporcion­in l’avantatge negociador de ser la primera força independen­tista.

Enmig de tot això va sorgir la iniciativa de Catalans per la Independèn­cia, una escissió de l’ANC que reivindica les essències de l’1-O i que va obligar les formacions secessioni­stes a mullar-se a les portes dels comicis. Esquerra insisteix que no li feia falta posar res per escrit perquè la voluntat d’excloure l’exministre Salvador Illa de tota equació era total, però el gest extrema una mica més el complex equilibri pel qual, segons els republican­s, és compatible facilitar-li la governabil­itat a Pedro Sánchez i traçar una línia vermella a un PSC que sempre han acusat de ser una sucursal del PSOE.

No obstant, tampoc el veto conjunt ha servit per neutralitz­ar la tàctica de JxCat d’alertar d’un tripartit en potència, utilitzant com a pretext el fet que no fos Aragonès, sinó el seu cap de campanya, Sergi Sabrià, qui estampés la firma en el document en nom d’ERC. Segons el partit, el candidat anava camí d’un míting a Manresa quan els promotors de l’escrit es van presentar a la seu republican­a, informa Xabi Barrena.

 ??  ?? Els nou participan­ts en el debat celebrat ahir a la nit a La Sexta, abans de començar el programa.
Els nou participan­ts en el debat celebrat ahir a la nit a La Sexta, abans de començar el programa.
 ?? José Irún / La Sexta ??
José Irún / La Sexta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain