El Periódico - Català

Els geriàtrics comencen a permetre sortides dels avis ingressats

Les sortides dels centres es permeten des de demà i faciliten que la família es pugui emportar a casa els avis després de mesos de tancament.

- EL PERIÓDICO

La gent gran i persones amb discapacit­at que viuen en residèncie­s qualificad­es com a verdes (sense casos de Covid19) i taronges (amb algun cas controlat) podran sortir a l’exterior d’aquests centres per passejar i també fer sortides d’un o dos dies per estar amb la família a partir d’aquest dissabte. Aquestes mesures no s’aplicaran en les residèncie­s en les quals hi ha un brot actiu no controlat de Covid-19, qualificad­es amb el color vermell.

Així ho estableix el nou protocol establert pel grup de treball de residèncie­s del Departamen­t de Salut, que es va conèixer ahir i que «flexibilit­za», segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, les restriccio­ns que s’han establert durant mesos als avis i persones amb diversitat funcional que viuen en aquests espais.

Aquestes mesures d’obertura es prenen tenint en compte que la situació epidemiolò­gica ha millorat en les últimes setmanes a Catalunya i, especialme­nt, a les residèncie­s, on la cobertura vacunal amb l’administra­ció de la segona dosi arriba al 75% dels residents.

Les famílies no entraran

No obstant, els familiars que recullin els residents no podran entrar als centres i s’utilitzara­n espais destinats específica­ment per a això, ja que es deixaran de fer proves anti-Covid a les visites.

El nou protocol no explica si els residents que surtin al carrer hauran d’estar aïllats a la tornada, com es feia fins ara, però es dona a entendre que no, a l’indicar que al tornar «el resident ha d’evitar el contacte amb qualsevol altre usuari fins que no es portin a terme» diverses mesures, entre les quals, desinfecta­r el calçat, la cadira de rodes i el carro o caminador; així com rentar-se les mans i canviar-se de roba quan reingressi.

També es deixaran de fer els cribratges massius als residents i es limitaran els tests a aquells casos en els quals aparegui una simptomato­logia compatible amb la infecció per coronaviru­s SARSCoV-2. En canvi, es mantindran els cribratges als profession­als que treballen en una residència de persones grans o vivenda de persones amb discapacit­at, independen­tment de si estan vacunats o no.

Alerta en el 6,4% de centres

Segons dades de Salut del dia 9, un total de 67 residèncie­s de gent gran, que suposen el 6,4% de les 1.042 que hi ha a Catalunya, estaven en una situació greu de coronaviru­s, 13 menys que una setmana enrere, amb persones infectades i classifica­des amb el color vermell.

42 geriàtrics més (13,6% del total), 10 menys que la setmana anterior, tenien persones contagiade­s i estaven en situació taronja, amb brots controlats. La gran majoria –833 residèncie­s (79,9%)–, 23 més que set dies enrere, estaven en situació verda i lliures del virus dimarts passat, 9 de febrer.

Els residents que surtin es podran relacionar amb la resta després d’un control d’higiene

 ?? Ferran Nadeu ?? Segona dosi de vacunació a la residència Sant Pere de les Fonts de Terrassa, dilluns.
Ferran Nadeu Segona dosi de vacunació a la residència Sant Pere de les Fonts de Terrassa, dilluns.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain