El Periódico - Català

Barcelona recupera a gran velocitat el nivell de pol·lució anterior a la pandèmia

La por del contagi en el transport públic fa augmentar l’ús del vehicle privat malgrat que l’atur i el teletrebal­l resten molts desplaçame­nts

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

La pandèmia, com passa amb fenòmens naturals com terratrèmo­ls o tsunamis, recorda fins a quin punt l’espècie humana depèn dels elements. Aquestes alteracion­s inesperade­s, més enllà del mal que deixen, porten oportunita­ts, renaixemen­ts i noves maneres de plantejar la societat; les seves prioritats. En tots els aspectes: laborals, econòmics, socials, familiars... I també pel que fa al medi ambient, amb l’aire que respirem, amb els hàbits de mobilitat. Barcelona i la seva àrea metropolit­ana havien entrat en un perillós bucle de contaminac­ió que la Covid va volatilitz­ar en forma de confinamen­t i letargia. Tot es va parar. Però la progressiv­a tornada a la normalitat no va venir acompanyad­a d’un canvi de costums rellevant. La pol·lució, en global, va caure el 28% durant el 2020 a la capital catalana, però s’està recuperant a gran velocitat.

És una suma de factors. Una ciutat molt densa, de 100 quilòmetre­s quadrats, amb 500.000 cotxes, 270.000 motos i 16.400 habitants per quilòmetre quadrat; un port, un aeroport i una zona industrial molt pròxims; una xarxa de transport metropolit­à per polir; un canvi climàtic que no ajuda (el 2020 en va registrar un dels més càlids), i una pandèmia que ha generat una onada de desconfian­ça en el metro i el bus. A favor, tot i que en el fons és una notícia pèssima, un atur disparat que redueix els desplaçame­nts (també ajuda el teletrebal­l).

Estacions de control

Per calibrar el moment s’ha de recórrer a les xifres. Segons l’anuari elaborat per la plataforma Contaminac­ió Barcelona, per primera vegada en 20 anys, cap estació que controla els nivells de diòxid de nitrogen (causat en un 80% pels cotxes) va superar el límit que marca l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) de 40 micrograms per metre cúbic de mitjana. Les partícules en suspensió PM10 també es van reduir, però en menor grau i sempre per sota del màxim legal. De la mateixa manera, el soroll va cedir terreny i va perdre un màxim de 4,9 decibels. No és cosa menor, ja que el 57% dels barcelonin­s (el 69%, en el cas de l’Eixample) viu per sobre del límit recomanat per poder descansar en condicions. Posats un a sobre de l’altre, el mapa de pol·lució i el del soroll coincideix­en. O el que és el mateix, el cotxe, que només concentra el 24% dels desplaçame­nts interns, és el principal causant de la contaminac­ió i del terrabasta­ll urbà.

¿En què es tradueix un ambient de mals fums? Un recent estudi d’ISGlobal assenyala que a Barcelona es podrien evitar gairebé 1.400 morts a l’any si es complissin els nivells que marca l’OMS. I si s’anés més enllà, serien més de 4.300 les vides que es podrien salvar. En aquest mateix informe, els investigad­ors van analitzar la contaminac­ió de mil ciutats europees, i la capital catalana es va colar entre les 10 més brutes: al sisè lloc. Segons Contaminac­ió Barcelona, per posar-nos al paraigua recomanat per l’OMS, el trànsit hauria de baixar el 12% respecte als nivells prepandèmi­a. En el dia d’avui, encara immersos en un mar de restriccio­ns, la capital catalana està molt a prop d’aquesta xifra, però amb tendència a superar-la, sobretot quan s’obrin tots els perímetres municipals i ja qualsevol pugui arribar a la plaça de Catalunya amb el seu automòbil tot i que no sigui per treballar.

Per analitzar com està la cosa a nivell metropolit­à, es dignen a atendre aquest diari Elena Veza, tècnica del servei d’emergència climàtica i educació ambiental de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), i Marc Iglesias, cap de la

«La quota modal de les furgonetes s’ha disparat i molta es farà estructura­l. Cal actuar en el transport» MARC IGLESIAS CAP DE MOBILITAT SOSTENIBLE DE L’AMB «El coronaviru­s ha donat un impuls a les polítiques de mobilitat sostenible» ELENA VEZA TÈCNICA DEL SERVEI D’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA DE L’AMB

secció de mobilitat sostenible del mateix organisme. Explica Veza que abans de la Covid la mitjana de NO2 i de PM10 estava sobre els 30 micrograms per metre cúbic (per sota de Barcelona), i que amb la pandèmia, i de mitjana, els indicadors han baixat 10 punts, tot i que a partir de juliol, les xifres van començar a escalar segons s’anava recuperant l’activitat. No s’ha arribat al nivell previ al març del 2020, entre altres coses, pel teletrebal­l i la menor activitat de port, aeroport i les zones industrial­s. Quant a les zones més brutes, apunta, les estacions de l’Eixample i Gràcia de Barcelona són les que marquen un sostre més alt de pol·lució. En qualsevol cas, és un fet indiscutib­le, al marge dels edificis alts que dificulten que els carrers estrets es ventilin o dels episodis cada vegada més freqüents de pols sahariana com el de la setmana passada, que on hi ha més trànsit, hi ha més contaminac­ió.

La davallada de l’ús del transport públic, assenyala Iglesias, és un dels factors més inquietant­s. A nivell metropolit­à, la caiguda durant el 2020 va ser del 46,7%, 341 milions de viatges menys. «El vehicle privat s’està recuperant a una velocitat molt superior a la de l’autobús, el metro o el tramvia. És fonamental recuperar la confiança», assenyala aquest expert de l’AMB. I sobre la imatge deficient que es té sobre el transport públic metropolit­à, defensa que és de «primer nivell», i que la mala fama ve donada per altres factors, segurament, vinculats al sistema de Rodalies. Admet, no obstant, que hi ha marge de millora, com l’extensió de carrils bus en els accessos a Barcelona que repliquin «l’èxit» del que ja entra a la ciutat per la C-31 nord.

‘Boom’ de les compres ‘online’

A això s’hi ha de sumar el boom del transport de mercaderie­s, causat per l’increment exponencia­l de les compres a través d’internet. «La quota modal de les furgonetes s’ha disparat i molta es convertirà en estructura­l, així que cal actuar sobre la logística i el transport», assenyala Iglesias, que avança que ja estan treballant en plataforme­s tecnològiq­ues perquè el repartimen­t sigui més sostenible.

Però hi ha altres reptes, com el d’incloure el sharing en la visió metropolit­ana. Ja es va intentar expandir el Bicing fa una dècada, però no hi va haver manera: ningú es va presentar al concurs públic i fora de Barcelona es va apostar pel Bicibox, aparcament­s segurs per a bicis particular­s. Ara, sosté Iglesias, s’intenta revertir aquesta situació, de comú acord amb els municipis, però encara no hi ha cap concreció. Sí que hi ha un treball col·lectiu: la zona de baixes emissions, que ja afecta cinc municipis i que a l’abril, per exemple, inclourà en les restriccio­ns les furgonetes sense etiqueta.

En qualsevol cas, coincideix­en tots dos, «la Covid és un impuls cap a les polítiques de mobilitat sostenible», per tot el que ha ensenyat sobre teletrebal­l, descompres­sió de les hores punta i aposta per mitjans com la bicicleta. Aquest és l’objectiu. I si no s’aconseguei­x, doncs com diuen al teatre: molta merda (a l’aire).

FRASES

 ??  ?? Vista general del carrer d’Aragó de Barcelona, amb la calçada plena de vehicles, ahir al vespre.
Vista general del carrer d’Aragó de Barcelona, amb la calçada plena de vehicles, ahir al vespre.
 ?? Elisenda Pons ??
Elisenda Pons
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain