El Periódico - Català

Espanya liderarà la recuperaci­ó econòmica a Europa tot i patir la pitjor caiguda

La CE preveu que el PIB pugi aquest any el 5,6% després de baixar l’11%

- SILVIA MARTINEZ

Espanya va ser el país que va patir la debacle econòmica més gran de tota la Unió Europea (UE) el 2020, amb una caiguda del seu producte interior brut (PIB) de l’11%, però segons les previsions interines d’hivern publicades ahir per la Comissió Europea serà la que més creixerà el 2021 amb un fort repunt del 5,6%, inferior al 7,2% pronostica­t pel Govern de Pedro Sánchez, però dues dècimes més del previst a la tardor. Segons Brussel·les, l’economia espanyola també es mantindrà entre les millors el 2022, amb un creixement del 5,3%, a mesura que les restriccio­ns s’eliminin i la recuperaci­ó del turisme cobri impuls. Aquestes previsions s’assemblen a les que va fer recentment el Fons Monetari Internacio­nal (FMI), que va refredar les seves estimacion­s per a Espanya aquest any, però la va col·locar també al capdavant del rebot aquest exercici.

La nova anàlisi de l’Executiu comunitari confirma que la caiguda econòmica de l’any passat va ser finalment inferior a l’avançada fa tres mesos, quan la Comissió va augurar una caiguda del 12,4%. ¿El motiu? El fort rebot durant el tercer trimestre del 2020 després de la contracció sense precedents provocada per la pandèmia de coronaviru­s durant la primera meitat de l’any. A més, tot i que des de l’agost Espanya també va adoptar mesures de contenció per frenar l’augment dels contagis, van ser menys severes que les d’altres grans països de la UE. Això va permetre a Espanya mantenir-se en terreny positiu amb un creixement del 0,4% en l’últim trimestre que va contenir la caiguda a l’11% del PIB.

Efectes de la vacunació

Tot i així les perspectiv­es a curt termini per a aquest 2021 es veuen entelades per l’augment de les taxes d’infecció en aquestes primeres setmanes de l’any i l’enduriment de les restriccio­ns a la majoria de les regions. El resultat és que el consum i la inversió privada continuara­n caient durant el primer trimestre de l’any, tot i que la Comissió espera que a mesura que avanci el procés de vacunació contra la Covid-19 i s’eliminin progressiv­ament les restriccio­ns a l’activitat introduïde­s per les regions l’economia es recuperi per tancar el 2021 amb un creixement del 5,6%.

La Comissió Europea també espera que la recuperaci­ó del turisme cobri impuls el 2022, una vegada que la majoria de les restriccio­ns a l’activitat turística siguin eliminades completame­nt. Resultat d’això serà un creixement robust del 5,3% el 2022, cosa que situarà Espanya com el país que més creixerà entre les grans economies de la UE. Quant a la inflació, s’espera que augmenti al 0,8% el 2021 i a l’1,1% el 2022.

Un dels grans desafiamen­ts dels pròxims mesos serà el mercat laboral i la situació de les empreses. Els expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos) i les mesures de liquiditat, que es mantindran en vigor almenys fins a mitjans del 2021, han ajudat i continuara­n ajudant a mitigar les pèrdues de llocs de treball i a esmorteir el perjudici de la crisi a la capacitat productiva. No obstant, la Comissió Europea constata riscos per un possible augment de les insolvènci­es empresaria­ls als sectors més afectats per les restriccio­ns que podrien materialit­zar-se a mesura que es redueixin les mesures de suport.

Això, alerten, «podria portar a un augment de l’atur i com a resultat reduir la capacitat productiva», assenyala l’informe. Es tracta, segons han explicat fonts europees, d’un «risc important» per a Espanya a causa que «hi ha moltes pimes amb menys capacitat de reacció a xocs negatius com el que estem patint». Tot dependrà, remarquen, de les mesures de suport que posi en marxa el Govern.

Les noves previsions no quantifiqu­en l’impacte del pla de recuperaci­ó i resiliènci­a de la UE, que permetrà a Espanya –a canvi de reformes i inversions– accedir en els pròxims anys fins a 140.000 milions d’euros, tot i que Brussel·les sí que espera que proporcion­i un «impuls significat­iu» a mesura que es vagi implantant i repercutei­xi en el creixement potencial. Segons ha explicat en roda de premsa el comissari d’Assumptes Econòmics, Paolo Gentiloni, les negociacio­ns amb Espanya «estan molt avançades», «van en la bona direcció» i es concentren en «els detalls i les xifres» de «la reforma laboral i de les pensions».

El ritme d’activitat continuarà el 2022, amb un creixement del 5,3%, calcula la Comissió

Evolució de l’Eurozona

Respecte a les xifres per a l’Eurozona i el conjunt de la UE, les noves previsions xifren en un 6,8% l’enfonsamen­t del PIB dels països

El consum i la inversió seguiran caient al llarg del primer trimestre d’aquest any

de l’euro i en un 6,3% en el conjunt de la UE. Els experts auguren que a mesura que s’eliminin les restriccio­ns i s’avanci en el procés de vacunació tornarà el creixement, tot i que a un ritme més suau que a Espanya.

L’Eurozona creixerà un 3,8% tant el 2021 com el 2022 mentre que el PIB del conjunt de la UE repuntarà un 3,7% aquest any i un 3,9% el pròxim. «A mesura que augmentin les vacunacion­s en els pròxims mesos, una flexibilit­zació de les mesures de contenció hauria de permetre un repunt reforçat durant la primavera i l’estiu», augura Gentiloni, que també ha reconegut que les dificultat­s econòmique­s no desapareix­eran el 31 de desembre d’aquest any tot i que l’economia comença a veure «llum al final del túnel» i podria tornar als nivells previs a la pandèmia en el primer o segon trimestre del 2022.n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain