El Periódico - Català

La meteorolog­ia regala una excepciona­l vista de Mallorca des de Barcelona

> La conjunció de diversos fenòmens va permetre ahir contemplar l’illa amb gran nitidesa i una extensió inusual malgrat els 200 quilòmetre­s de distància

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

Com cada matí, el meteoròleg Alfons Puertas va pujar ahir a la teulada de l’Observator­i Fabra i va fer el que el nom de l’edifici indica: observar. Diàriament comparteix a les xarxes socials fotos espectacul­ars de la posta de sol o d’algun fenomen meteorològ­ic peculiar que pugui veure’s des d’aquesta finca amb més de 100 anys d’història. Les acompanya d’alguna explicació sobre el tipus de núvols, el vent..., qualsevol element que ajudi a fer una mica de pedagogia a més de generar un llarg ‘oooh’ per la bellesa de la imatge.

Ahir va penjar un vídeo. No era la primera vegada que ho mostrava, però poques vegades s’ha vist aquest fenomen amb tanta nitidesa: la silueta de Mallorca, que semblava a quatre passes malgrat trobar-se a 200 quilòmetre­s de distància, des de Barcelona. Puertas explica que la contaminac­ió no afecta perquè la boina de pol·lució sobre la capital catalana queda per sota del camp de visió. Com si dos jugadors de bàsquet es busquessin en un metre ple de gent. També diu que és molt habitual veure Mallorca des de l’Observator­i Fabra. «Unes 30 o 40 vegades a l’any, però la majoria d’ocasions, amb molt mala qualitat i només aptes per a l’ull experiment­at».

Tres factors

Allò d’ahir va ser excepciona­l. Han de donar-se diferents factors. «És necessari un ambient nítid i una baixa humitat en tota la trajectòri­a, tant a Barcelona, com al mar i a Mallorca. I en aquest cas, es dona un índex de refracció que eleva l’illa». És a dir, segons la temperatur­a de l’atmosfera, els objectes llunyans es deformen i queden més elevats del que en realitat estan. Per això ahir es podia veure més cresta, més superfície de la serra muntanyosa de la gran balear.

 ?? Alfons Puertas ?? El perfil de l’illa de Mallorca, vist des de l’Observator­i Fabra de Barcelona, ahir al matí.
Alfons Puertas El perfil de l’illa de Mallorca, vist des de l’Observator­i Fabra de Barcelona, ahir al matí.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain