El Periódico - Català

Pacte de desgovern

Els independen­tistes no s’han posat d’acord a l’hora de governar i sí que ho fan ara per vetar una alternativ­a transversa­l de govern

- RAFAEL JORBA PRafael Jorba és periodista i secretari del comitè editorial d’EL PERIÓDICO

Rebobinem. Hem anat a eleccions perquè fa un any el president Torra va constatar que s’havia trencat la cohesió del Govern. Podia haver anticipat els comicis, però va aguantar contra vent i marea fins a la seva inhabilita­ció. La majoria parlamentà­ria independen­tista continuava intacta. L’independen­tisme podia haver elegit un altre president, però no ho va fer. Es va limitar a retallar els poders de Pere Aragonès, convertit en «vicepresid­ent del Govern de la Generalita­t en substituci­ó de la presidènci­a de la Generalita­t». La cita del 14-F és el resultat dels automatism­es estatutari­s davant aquesta situació d’impàs. No diré, com ha apuntat Salvador Illa, que el document firmat pels partits independen­tistes compromete­nt-se a no pactar «en cap cas» amb el PSC sigui la «foto de Colón de l’independen­tisme». Constataré que s’han estalviat fer-ho davant notari, com ho va fer al seu dia Artur Mas amb el PP. El document, en tot cas, és un pacte de desgovern: no s’han posat d’acord a l’hora de governar i sí que ho fan ara per vetar una alternativ­a transversa­l de govern. La via àmplia que auspiciava ERC s’ha convertit en via estreta.

En aquest context, la Catalunya empatada amb si mateixa es pot reproduir a les urnes. El politòleg Oriol Bartomeus ho ha sintetitza­t en el seu article La gran rasa , publicat a Política&Prosa. Explica que una gran rasa divideix les preferènci­es electorals d’uns i altres: «Són pocs els que s’atreveixen a creuar-la. Segons l’enquesta preelector­al del CEO, menys de 100.000 electors traspassar­ien aquesta frontera». Els que estan disposats a creuar la rasa, en un sentit o altre, «represente­n un raquític 1,7% del total del cens».

Aquest escenari –dos espais electorals pràcticame­nt impermeabl­es– és un dels resultats de gairebé una dècada de procés i antiprocés independen­tista. Abans hi havia un centre de gravetat, en expressió d’Isidre Molas, que pugnava per la centralita­t: «CiU, des del centre de pertinença català, i el PSC, des del centreesqu­erra dual». «Ja no hi ha un centre de gravetat que atrau les forces polítiques i les obliga a adoptar posicions híbrides, mestisses. Ara és tot el contrari. Per guanyar cal mostrar-se com el més pur del mateix espai, el més dur, el més inflexible», conclou precisamen­t Bartomeus.

La democràcia dicotòmica, en blanc i negre, tenalla no només la política catalana sinó la governabil­itat. El veto exprés al PSC, més enllà de càlculs electorals, té un efecte pervers: expulsa de l’arc de Sant Martí de la catalanita­t una força central del catalanism­e polític. Uns i altres haurien de rellegir un text de Joan Maragall, del 1910, en el qual afirmava que «el nostre poble està molt necessitat d’acostumar-se, en interès de tots, a veure’s unit més sovint per l’amor que per l’odi, i a respectar i a honorar els seus homes, siguin del color que vulguin, mentre aquest color es compongui amb l’arc del cel de Catalunya». Aquesta és la tasca pendent: crear una primavera catalana després del llarg hivern del procés.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain