El Periódico - Català

Casado i la seva nova realitat de l’1-O |

Protagonis­tes d’aquella jornada a la Moncloa i la direcció del PP neguen que el partit demanés a l’actual líder que donés la cara el dia del referèndum.

- PILAR SANTOS

L’1 d’octubre del 2017 es va fer molt llarg a la Moncloa. El comitè de crisi, compost per una desena de persones, va estar reunit durant tot el dia en dues sales al costat del despatx del llavors president, Mariano Rajoy. A la seu del PP no hi havia tanta concurrènc­ia. Segons es va informar aleshores, Fernando Martínez-Maillo, coordinado­r general, va estar al seu despatx amb alguns assessors de premsa. Dies enrere, recorden ara antics col·laboradors de Rajoy, ja s’havia decidit que la política de comunicaci­ó la coordinari­a la Moncloa. I quan tots els mitjans, també els estrangers, van començar a narrar les càrregues policials per impedir el referèndum, es van reafirmar en l’estratègia: l’Executiu era l’únic que podia donar resposta al que s’estava vivint.

La gravetat de les imatges va portar Sáenz de Santamaría a fer, ja al migdia, una primera declaració, en la qual va dir que tot era «una farsa». A la nit va sortir el mateix Rajoy per afirmar que havia sigut «una mera escenifica­ció». La política de comunicaci­ó d’aquell històric dia ha tornat a primera línia perquè Pablo Casado, actual president del PP, va assegurar dimarts a RAC1 que ell es va negar a donar la cara pel seu partit. Llavors era el vicesecret­ari de comunicaci­ó i, malgrat mostrar llavors la mateixa duresa que la resta dels seus companys contra l’independen­tisme, ara ha dit que no va voler sortir a defensar l’Executiu perquè no estava d’acord amb la seva estratègia per impedir el referèndum.

Les seves paraules han sorprès els protagonis­tes d’aquella jornada. En cap moment, Rajoy, Maillo o la secretària general i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, li van demanar a Casado que sortís davant les càmeres a analitzar la jornada. Consultade­s per aquest diari, algunes de les persones que van estar a la Moncloa i a Génova aquell dia lamenten que l’actual president faci ara una esmena a la totalitat de la política contra l’independen­tisme de Rajoy quan llavors no va mostrar cap dubte. Diversos d’aquells dirigents i assessors de comunicaci­ó, consultats per aquest diari, no volen carregar en públic contra ell pel delicat moment que travessa el PP pel judici de la caixa b i el mal resultat que pronostiqu­en les enquestes a Catalunya.

Encàrrec de Feijóo

Ahir, a Telecinco, Casado va insistir a afirmar que «les coses es podrien haver fet millor» i «no s’hauria d’haver portat les forces policials a aquest límit». Preguntat per aquest desmarcatg­e, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, va assenyalar que «a ningú li agrada veure els cossos i forces de seguretat de l’Estat havent de dissoldre les concentrac­ions», però va afegir que «l’obligació d’un Estat, quan és atacat, és defensar-se i fer complir la legalitat, que és el que es va fer a Catalunya aquell diumenge». L’encàrrec, per la via gallega, li ha arribat.

 ?? Fabián A. Pons / Europa Press ?? Pablo Casado, en un acte a Tarragona, dimarts.
Fabián A. Pons / Europa Press Pablo Casado, en un acte a Tarragona, dimarts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain