El Periódico - Català

L’hostaleria demana diàleg

- PATRICIA CASTÁN

El sector reclama una reunió amb qui guanyi diumenge i li dirà que no li demani més sacrificis

La restauraci­ó i l’oci, dos dels sectors més tocats per la crisi sanitària, es queixen de l’absència de diàleg amb la Generalita­t i demanen imaginació per equilibrar salut i economia. Els hotelers reclamen el compromís d’accelerar el pla de vacunació per aconseguir la confiança del viatger i salvar l’estiu.

A Silvia M., cambrera de 37 anys en mode erto des de fa 10 mesos, les paraules dels polítics des dels telenotíci­es li sonen a soroll de fons. Ha perdut, en aquest ordre, la confiança en els partits, la fe en la gestió de la crisi sanitària, la il·lusió pel repartimen­t massiu de vacunes i l’esperança per tornar a treballar aquest estiu al barrestaur­ant de l’Eixample on feia un parell d’anys que treballava i on només una quarta part de la plantilla segueix activa, relata a aquest diari.

Veu la remuntada tan llarga i els candidats «tan lluny de les necessitat­s de sectors com l’hostaleria» que diumenge no anirà a votar. ¿Què els demanaria si li haguessin de fer cas? «Tan sols que ens escoltin; decideixen sobre nosaltres des dels despatxos i sense tocar el seu sou. Amb el que està passant, en lloc de proposar solucions per sortir-ne, només discuteixe­n sobre qui és més independen­tista o més constituci­onalista que l’altre i amb qui pactaran. És vergonyós», opina.

El desencant en un dels sectors més tocats per la crisi i les consegüent­s restriccio­ns es palpa des d’aquesta veu gairebé anònima fins a la primera fila dels xefs i empresaris. Albert Raurich ha posposat una i mil vegades la reobertura del Dos Palillos, perquè ni un Nobel de matemàtiqu­es podria veure les xifres d’explotació més clares que ell: inviables. Així resulten la majoria de negocis en l’actual marc d’actuació en pandèmia del Govern. La seva demanda és clara: «Només demano a qui guanyi que governi».

«Empobrimen­t» del país

La lleugera ampliació horària iniciada aquesta setmana a l’hostaleria els sembla una broma. El Gremi de Restauraci­ó de Barcelona alerta del procés d’«empobrimen­t de Barcelona i Catalunya», en boca del seu director general, Roger Pallarols. Vol confiar que qualsevol canvi «sigui per bé i per sortir d’una etapa negra». El primer que faran amb el guanyador serà demanar una reunió per detallar-li la situació «crítica» del sector, que els deixin de demanar sacrificis, que s’estabilitz­i l’activitat amb horaris més amplis i que es freni en sec el procés de destrucció empresaria­l».

L’altra exigència òbvia serà ampliar les ajudes directes per pal·liar l’endeutamen­t, així com «deixar de discrimina­r els centres comercials», encara al dic sec. Per Pallarols, una altra clau per a qui formi govern serà «abordar la greu crisi que viu Barcelona», perquè torni a ser una ciutat d’èxit, defensa.

I si la capital catalana passa per un mal moment, la resta del territori també es veu en escac. Francesc

Pintado, al capdavant de la patronal de Tarragona, obviant reiterar els retrets dels últims mesos, demana a crits l’equivalent a un passaport sanitari «que permeti la mobilitat a qui s’ha vacunat, ha passat la Covid o s’acaba de realitzar una prova negativa». Rebutja de ple un nou tancament o més limitacion­s generalitz­ades, quan hi ha «fórmules més imaginativ­es perquè convisquin la pandèmia i l’economia». La seva proposta, que s’articulari­a mitjançant una app que podria derivar del CatSalut, donaria ales «per exemple, a localitats de Terres de l’Ebre que no han tingut casos i pateixen les mateixes restriccio­ns que altres municipis molt afectats», il·lustra, després d’haver presentat ja la petició al conseller Ramon Tremosa.

Penjant d’un fil

Pitjor encara que l’hostaleria està el subsector de l’oci nocturn, apagat des de fa mesos sense la menor escletxa d’activitat i que afecta 37.000 treballado­rs a Catalunya. Les federacion­s empresaria­ls s’han cansat d’apel·lar a un interlocut­or des de manifestac­ions i mobilitzac­ions. Al marge de les obertures, la Fecalon apel·la a un pla d’ajuts econòmics urgent i demana, de cara al futur, que es facilitin «noves llicències menys restrictiv­es en els plans d’usos urbanístic­s» per tenir opcions de negoci.

Quim Boadas, des de la Fecasarm, clama per més «empatia», «guanyi qui guanyi».

El primer pas hauria de ser «deixar de criminalit­zar el sector», manté. Advoquen per un govern «valent i treballado­r, disposat a pensar en alternativ­es als tancaments i a fer compatible­s els avenços científics amb l’activitat de l’oci i la salut». Segons el seu parer, també ha de pressionar el Govern central per oxigenar el sector en matèria tributària i d’ajudes directes, compensant «l’arbitrarie­tat i desproporc­ió de les restriccio­ns».

En el mateix triangle d’una crisi sanitària que paralitza vida social i viatges hi ha l’allotjamen­t. Les restriccio­ns perimetral­s i horàries han colpejat encara més els hotels que s’havien atrevit a reobrir. En plena capital catalana, amb prou feines un 24% segueixen actius i els plans de retorn de la resta perillen en la mateixa mesura que el pla de vacunes es retarda. El director del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, creu que el nou Govern haurà de redoblar la pressió a Madrid per aconseguir ajuts directes al seu sector i incideix en la necessitat d’accelerar la vacunació per «tornar la confiança al viatger» i fer que torni Catalunya com a «destinació segura». Només aquesta via podria salvar la campanya d’estiu, que molts ja donen per perduda.

 ??  ?? Tres noies consumeixe­n en un bar.
Una cafeteria amb la persiana abaixada.
Tres noies consumeixe­n en un bar. Una cafeteria amb la persiana abaixada.
 ?? RicardCuga­t ?? Una terrassa, a la ronda de Sant Antoni.
RicardCuga­t Una terrassa, a la ronda de Sant Antoni.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain