El Periódico - Català

‘Impeachmen­t’: l’horror en imatges

Judici polític a Trump per l’assalt al Capitoli. En els tres primers dies del procés, els demòcrates han armat els seus arguments en contra del republicà amb crus vídeos i àudios, molts inèdits, de l’atac que han exposat tota la dimensió dels incidents pr

- IDOYA NOAIN

Després de tres dies els fiscals demòcrates van tancar ahir la presentaci­ó del seu cas contra Donald Trump en el seu segon

impeachmen­t. A l’espera de la resposta de la defensa de l’expresiden­t i de la posterior votació dels 100 senadors, on de moment es continua augurant una exoneració, queden ja per a la història els arguments metòdics, contundent­s i també gràfics. Perquè els demòcrates han fet de la imatge i el so un pilar fonamental, revelador, memorable i tan profundame­nt emocional i dolorós com definitiu per assenyalar Trump com l’incitador de la insurrecci­ó que va culminar amb el letal assalt al Capitoli el 6 de gener.

Un demolidor vídeo de més de 13 minuts, imatges i àudios inèdits i les projeccion­s de tuits i discursos de Trump al llarg dels anys o de declaracio­ns dels seus seguidors han exposat com només les paraules difícilmen­t haurien provocat aquell horror de l’assalt, que va estar a prop de convertir-se en una tragèdia encara més greu. També han apuntat clarament a la responsabi­litat de Trump, a la seva falta de remordimen­t, a la seva resistènci­a a apagar l’incendi que havia provocat i a com, des que era només un candidat, el 2016, va anar abonant el terreny del recurs a la violència. «Era el seu modus operandi», va dir ahir, dijous, Jamie Raskin, que dirigeix l’acusació demòcrata.

Avís de violència

Algunes imatges es van exhibir amb un avís sobre el potencial impacte en el públic infantil per la violència, el vessament de sang i el sofriment. D’altres es van acompanyar de gràfics en els quals, intensific­ant la sensació d’amenaça, un punt vermell mostrava la poca distància que separava la turba dels congressis­tes. Un vídeo inèdit de l’evacuació de Mike Pence es va acompanyar d’un dels tuits de Trump (marcats en aquest procés com a «proves de l’acusació»), escrit dos minuts abans, assenyalan­t el seu vicepresid­ent, així com del vídeo d’un dels assaltants llegint aquest tuit amb un altaveu.

La cadena conservado­ra Fox News ha deixat de transmetre en alguns dels moments de les projeccion­s. Alguns senadors republican­s van intentar evitar la pantalla mirant cap a les llibretes, els papers... Però les imatges han sigut presents. Com en una pel·lícula de terror, real, no de ficció, es va veure alguns assaltants recorrent els passadisso­s cridant inquietant­ment el nom de Nancy Pelosi. I el silenci es va fer eixordador al Senat quan es va projectar el vídeo d’agressions a policies, i concretame­nt un on un agent era aixafat i assaltat. Durant un minut, a tot volum, se sentien els seus crits angoixats.

Angoixa i revelació

«Angoixant» és precisamen­t com molts senadors descriuen l’experiènci­a que van viure aquell dia i que ara sumen peces que completen el puzle. El trauma reviu però es reactiva també la indignació i la visceral ràbia pel que va passar. Aquest és, precisamen­t, un dels objectius que pretenien els fiscals demòcrates.

«Et trenca el cor i fa que els ulls se t’omplin de llàgrimes», explicava Mitt Romney, protagonis­ta d’un dels vídeos inèdits en el qual es va veure com un agent de la policia del Capitoli el va salvar amb les seves indicacion­s. «Estic enfadada, alterada, trista», deia la senadora Lisa Murkowski apuntant al visionamen­t com a revelador de «l’enormitat» de l’amenaça que van patir. «Sabia el que significav­a córrer per aquests passadisso­s amb els meus col·legues, però no era conscient de les altres coses que passaven a l’edifici», va dir.

El problema per als fiscals demòcrates és que Romney i Murkowski són dos dels cinc republican­s que ja se sabia que estudien condemnar Trump. Només un més, Bill Cassidy, que va votar contra la constituci­onalitat del judici polític ha canviat d’opinió. Però faria falta que els sis condemness­in i que s’hi afegissin 11 republican­s més. De moment, i per més que Biden digués dimecres que la contundent presentaci­ó demòcrata «pot haver canviat algunes ments», cap republicà ho ha confirmat.

 ?? Olivier Douliery / AFP ?? El personal del Congrés s’atrinxera en una de les sales, el 6 de gener, després que partidaris de Trump irrompessi­n al Capitoli.
Olivier Douliery / AFP El personal del Congrés s’atrinxera en una de les sales, el 6 de gener, després que partidaris de Trump irrompessi­n al Capitoli.
 ?? Reuters ?? Els partidaris de Trump pugnen amb els policies, en una imatge captada per les càmeres de seguretat.
Reuters Els partidaris de Trump pugnen amb els policies, en una imatge captada per les càmeres de seguretat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain