El Periódico - Català

Intercanvi de retrets en el primer contacte entre Biden i Xi

> El president dels EUA censura Pequín per les seves pràctiques econòmique­s i la repressió

- EL PERIÓDICO

La primera trucada entre el president dels Estats Units, Joe Biden, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, es va saldar dimecres amb cordialita­t però també amb un encreuamen­t d’assenyalam­ents que evidencien les prioritats de les dues principals potències econòmique­s mundials per als pròxims anys.

Biden, que ja coneix el mandatari xinès del seu pas per la vicepresid­ència nord-americana entre el 2009 i el 2017, li va recriminar la seva preocupaci­ó per «les pràctiques econòmique­s coercitive­s i injustes de Pequín, la repressió a Hong Kong, els abusos als drets humans a Xinjiang i les accions cada vegada més fermes a la regió, fins i tot envers Taiwan», segons va informar la Casa Blanca. La Xina està acusada de posar en marxa un «genocidi» a Xianjiang contra la minoria musulmana uigur.

L’acabat d’elegir líder nordameric­à també va afirmar les seves «prioritats de protegir la seguretat, prosperita­t, salut i estil de vida del poble nord-americà, i preservar una regió indo-pacífica lliure i oberta».

Per la seva part, Xi Jinping va felicitar Biden per la seva victòria electoral però va assenyalar que «una confrontac­ió entre la Xina i els EUA serà sens dubte una catàstrofe per als dos països i per al món». Davant les crítiques de Washington, el líder del gegant asiàtic va demanar prudència i va remarcar que els EUA «haurien de respectar els interessos centrals de la Xina i abordar aquestes qüestions amb prudència», segons va informar el diari estatal xinès Global Times. «Són assumptes de sobirania i integritat territoria­l de la Xina», va apuntar.

Relacions deteriorad­es

Els últims quatre anys la relació entre Washington i Pequín es va deteriorar dramàticam­ent durant el mandat de Donald Trump, que va posar la primera pedra d’una guerra comercial amb la Xina amb la imposició mútua de costosos aranzels i sancions contra importants empreses xineses. A més, Trump va culpar la Xina per la propagació del coronaviru­s, que solia anomenar «virus xinès», i la pandèmia, una teoria de la conspiraci­ó refutada per organismes internacio­nals com l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS).

Per això, Xi va mostrar el seu interès pel restablime­nt «dels mecanismes de diàleg entre els dos països per entendre de manera encertada les intencions de les polítiques de cada un i evitar malentesos i judicis erronis», segons l’agència estatal de notícies Xinhua. El conflicte a Hong Kong i les crítiques de Washington també van ser elements de tensió entre les dues potències durant l’anterior administra­ció.

Els dos líders també van parlar de la crisi sanitària de la Covid-19, així com dels «desafiamen­ts compartits de la seguretat sanitària mundial, el canvi climàtic i la prevenció de la proliferac­ió d’armes», d’acord amb l’informat per la Casa Blanca.

La conversa telefònica –realitzada dimecres en hora de Washington però ahir en hora de Pequín– es produeix en la vigília de l’Any Nou lunar, la festivitat més important per als xinesos, que entraran avui a l’Any del Bou. Així, el president Biden també va aprofitar la conversa per «fer extensible­s les seves felicitaci­ons al poble xinès i els va desitjar felicitat i bona fortuna durant el nou any».

El mandatari xinès adverteix que una confrontac­ió entre les dues potències serà «una catàstrofe»

 ?? Lintao Zhang / AFP ?? Biden i Xi Jinping, en una trobada institucio­nal el desembre del 2013.
Lintao Zhang / AFP Biden i Xi Jinping, en una trobada institucio­nal el desembre del 2013.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain