El Periódico - Català

L’Iran comença a produir urani en un clar pols als Estats Units

> Cap dels dos països vol fer el primer pas per iniciar les negociacio­ns que desemboqui­n en el retorn al pacte nuclear

- ADRIÀ ROCHA CUTILLER

Quan se li pregunta sobre el tema, el Govern iranià sempre respon el mateix: no, les negociacio­ns sobre l’acord nuclear amb els Estats Units no començaran si abans Washington no retira les sancions. La setmana passada el president dels EUA, Joe Biden, deia el mateix: que no faria cap pas si l’Iran no parava el seu enriquimen­t d’urani en nivells superiors als que estipula l’acord.

Pocs dies després, Teheran ha doblat l’aposta. Segons ha pogut confirmar l’agència per a la prevenció nuclear de les Nacions Unides, l’Iran ha començat la producció de metall d’urani, que pot utilitzar-se amb finalitats civils però que, en última instància, és indispensa­ble per construir bombes atòmiques.

«Podem confirmar que 3,6 grams de metall d’urani ja s’han produït a la planta d’Isfahan. L’Iran no té cap ús creïble per a finalitats civils d’aquest metall d’urani. La producció d’aquest material té, potencialm­ent, implicacio­ns militars greus», ha dit el cap de l’Agència Internacio­nal d’Energia Atòmica de l’ONU, Rafael Grossi.

Tot i que el metall d’urani pot ser, en teoria, utilitzat per generar energia elèctrica, el seu ús va quedar absolutame­nt restringit en l’acord nuclear del 2015, ja que aquest component és essencial per a la construcci­ó de la bomba nuclear. L’Iran tenia terminantm­ent prohibit produir-lo.

Acord nuclear mort

Però l’acord del 2015, considerat una fita històrica i que va ser firmat, a més de per l’Iran i els EUA, per França, la Gran Bretanya, Alemanya, Rússia i la Xina –amb la UE de mediadora– va començar a morir el 2018, quan el llavors president dels Estats Units, Donald Trump, va decidir retirar-se unilateral­ment de l’acord. Trump, a més, va imposar sancions econòmique­s contra l’Iran, que va acabar de rubricar el 2020.

Després de la retirada dels nordameric­ans, la Unió Europea i els signants europeus de l’acord van intentar tímidament que el pacte sobrevisqu­és, però el 2019, l’Iran va decidir trencar-lo definitiva­ment: aquell any, Teheran va superar el límit que marcava l’acord d’enriquimen­t d’urani en un 3,67%. El gener del 2021, el Govern iranià va anunciar que aviat arribarien al 20% de puresa. És necessari un 90% per crear una bomba nuclear.

I mentrestan­t, l’espera de qui serà el primer a fer el pas per rebaixar la tensió continua. L’Iran celebrarà eleccions presidenci­als el juny d’aquest any i s’espera que el guanyador surti de les faccions més conservado­res i menys propenses al diàleg del Govern iranià –actualment dividit entre aquest sector, liderat per l’aiatol·là Ali Khamenei, i un altre de més moderat, encapçalam­ent pel president, Hassan Rouhani. «Ja ho veurem. Primer, els EUA han de retirar totes les sancions»; va dir diumenge passat l’aiatol·là Khamenei.

 ?? Europa Press ?? El president Hassan Rouhani.
Europa Press El president Hassan Rouhani.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain