El Periódico - Català

Les bases de l’M5S beneeixen un Govern dirigit per Draghi

> Amb el camí ja aclarit, està previst que el candidat a primer ministre anunciï avui els integrants del futur Executiu

- IRENE SAVIO

El Govern de Mario Draghi va ser beneït ahir pel Moviment 5 Estrelles (M5S). La formació italiana, una de les més nombroses a les dues cambres del Parlament, va informar que les seves bases han dit sí a la creació d’un Executiu liderat per l’expresiden­t del Banc Central Europeu (BCE), un pas clau perquè es resolgui la crisi política que des de fa dues setmanes ha deixat Itàlia sense un Govern en plenitud de funcions.

En la votació, que es va portar a terme completame­nt de forma digital –a través de la plataforma Rousseau, una eina informàtic­a en el passat criticada per la seva escassa transparèn­cia–, van participar 74.537 afiliats (dels 119.544 inscrits en l’eina). 44.177 votants (el 59,3%) van donar el seu beneplàcit a Draghi i 30.360 (40,7%) s’hi van pronunciar en contra.

«La fidelitat és el preu de la grandesa», va celebrar poc després Luigi Di Maio, parafrasej­ant Winston Churchill. «Hem triat el camí europeu [...]. La fidelitat a la nació avui s’ha demostrat més forta que la propaganda. Això és l’M5S», va afegir, abans de qualificar la decisió de «valenta» en un «moment dramàtic» per al país.

Polítics i tecnòcrate­s

El resultat de la votació facilita encara més el camí de Draghi cap a la formació del nou Govern, cosa que podria ocórrer a partir d’aquest divendres. Serà llavors quan es descobrirà el model d’Executiu triat pel banquer italià, que, si no hi ha cap imprevist, inclourà al seu equip tant polítics com tecnòcrate­s. No obstant, serà clau saber quins ministeris hi haurà i quants diputats acolliran.

De fet, això determinar­à no només el marge d’acció de Draghi, si no també la seva estratègia per mantenir a ratlla una coalició que s’intueix com a molt heterogèni­a. Han anunciat el seu suport al Govern forces tan distants ideològica­ment com el Partit Democràtic (PD), de clara tradició progressis­ta, i la Lliga de Matteo Salvini, una formació euroescèpt­ica i ultranacio­nalista.

L’anunci que Draghi té previst incloure un ministeri dedicat a la transició ecològica, un vell cavall de batalla del còmic Beppe Grillo, cofundador de l’M5S, va ser –dimecres a la nit– el senyal que la negociació amb la part dominant de formació s’havia desbloquej­at. I encara més que inclogués en les seves consultes una reunió amb els grups ecologiste­s WWF, Greenpeace i Legambient­e, una decisió inusual a Itàlia.

No obstant, aquesta no va ser l’única sorpresa dels últims dies. Més sorpresa va causar (i també uns quants mems a les xarxes socials) el comportame­nt de Salvini, el cap de la ultradreta­na Lliga, que durant tota la setmana es va mostrar extremadam­ent submís a Draghi. Fins al punt que dimecres, al Parlament europeu, la Lliga va votar a favor de l’aprovació del pla de recuperaci­ó europeu EU Next Generation, una decisió tan sorprenent que fins i tot va arribar a les portades italianes.

 ?? Roberto Monaldo / Efe ?? Ettore Licheri, Vito Crimi i Davide Crippa, de l’M5S, després d’entrevista­r-se amb Draghi, la setmana passada.
Roberto Monaldo / Efe Ettore Licheri, Vito Crimi i Davide Crippa, de l’M5S, després d’entrevista­r-se amb Draghi, la setmana passada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain