El Periódico - Català

CCOO i la UGT tornen als carrers per reclamar la contrarefo­rma laboral

> Els sindicats convoquen concentrac­ions a 50 ciutats perquè es derogui el marc legal del 2012 i reprendre la pujada del salari mínim

- GABRIEL UBIETO

CCOO i la UGT han tornat a sortir al carrer i a activar les seves mobilitzac­ions després de gairebé un any confinats per la pandèmia. Les centrals van veure com el virus deixava en repòs les taules del diàleg social en què es començava a abordar una primera derogació de la reforma laboral del PP. Fins al punt que el Primer de Maig del 2020, en què esperaven celebrar una primera victòria en aquest sentit, van haver de fer una reivindica­ció telemàtica i sense manifestac­ions als carrers.

Ahir les centrals amb representa­ció majoritàri­a van dur a terme concentrac­ions a 50 ciutats sota el lema Ara sí que toca, amb l’objectiu de pressionar el Govern perquè acceleri la derogació de la reforma laboral i reprengui la pujada del salari mínim.

«O hi ha BOE o les mobilitzac­ions no han fet més que començar», va afirmar el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez. La concentrac­ió a Madrid va tenir lloc davant l’edifici del Ministeri d’Economia, dirigit per Nadia Calviño, representa­nt de l’ala més contrària a algunes de les tesis sindicals.

Es complien ahir, 11 de febrer, nou anys i un dia des que el Govern del PP, presidit per Mariano Rajoy, va donar via lliure al Consell de Ministres a l’aprovació del reial decret amb les línies mestres de la seva reforma laboral. Gairebé una dècada més tard, els seus pilars segueixen intactes i els sindicats han reactivat les seves mobilitzac­ions per pressionar l’Executiu de Pedro Sánchez a començar a enderrocar-los i a construir obra nova sobre seu. «Ara sí que toca obrir aquestes taules de negociació per corregir la reforma laboral», va declarar el secretari general de CCOO, Unai Sordo.

El pla de Treball

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, va avançar en una entrevista dijous a EL PERIÓDICO que una primera part d’aquesta reforma laboral, la referent a la «modernitza­ció de la negociació col·lectiva» (segons la nomenclatu­ra traslladad­a a la Comissió Europea), estarà derogada abans que s’acabi aquest exercici. És la referent a l’ampliació de la ultraactiv­itat, la recuperaci­ó de la prevalença del conveni sectorial sobre el d’empresa i la limitació de la capacitat unilateral de les companyies per imposar modificaci­ons substancia­ls de les condicions laborals.

Les centrals també exigeixen reobrir el diàleg per apujar el salari mínim interprofe­ssional (SMI), ara en 950 euros. Les converses van quedar suspeses a finals de l’any passat. Les concentrac­ions a Catalunya estan convocades per al 18 de febrer, després de les eleccions.

 ?? David Castro ?? Unai Sordo (CCOO) i Pepe Álvarez (UGT), a la protesta de Madrid.
David Castro Unai Sordo (CCOO) i Pepe Álvarez (UGT), a la protesta de Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain