El Periódico - Català

Meritocràc­ia i treball

- Jordi Alberich

La pandèmia i les restriccio­ns de mobilitat han agreujat moltíssim una fractura política i econòmica que ve de lluny. Així, no només hem de recompondr­e les destrosses directes del coronaviru­s, sinó que també ens correspon abordar d’una vegada les qüestions de fons que ens van conduir al desastre en el qual ens havíem sumit, previ a l’aparició de la Covid-19.

Fa dècades vam viure l’eclosió d’una deriva del liberalism­e que va tenir l’habilitat de generar unes idees que, ara que han arrelat, són, en bona mesura, origen del malestar que creix a tot Occident.

És el cas del concepte de meritocràc­ia, que és objecte d’una interpreta­ció tan interessad­a com absurda i que serveix de coartada per a la insostenib­le desigualta­t. Els seus defensors consideren que qui s’enriqueix és exclusivam­ent pel seu mèrit i qui es queda pel camí és pel seu demèrit. Així, no només la riquesa acompanya qui triomfa, sinó que l’ètica també està al seu favor. Qui perd troba la pobresa i carrega la vergonya de ser responsabl­e de la seva dissort.

Descomunal­s diferèncie­s

En una societat digna, tota feina mereix reconeixem­ent pel fet de ser exercida, lluny de les descomunal­s diferèncie­s que hi ha actualment entre uns i altres. Però, a més, resulta que aquesta suposada meritocràc­ia es troba al servei dels que triomfen en un determinat àmbit: el dels negocis. Així, em pregunto quin concepte de meritocràc­ia legitima que un alt directiu pugui guanyar 50 vegades més que una oncòloga.

Em qüestiono si és èticament acceptable que els fons d’inversió, els executius dels quals en temps de coronaviru­s teletrebal­len des de la segona residència, puguin arribar a enormes plusvàlues en el sector salut mentre que el metge que atén el pacient infectat guanya poc més de 2.000 euros nets mensuals.

D’aquí a uns mesos ens haurem vacunat de la Covid, però hi ha una cosa que continuarà anant molt malament i durarà molt de temps. Per als nostres mals de fons, no hi ha cap indici de vacuna.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain