El Periódico - Català

El veto a Illa

- Joan Tapia

Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO.

Dimecres va irrompre a la campanya un escrit firmat pels dirigents de cinc grups independen­tistes (JxCat, ERC, CUP, PDECat i la llista extraparla­mentària Primàries) en què es compromete­n a excloure el PSC de tot pacte per a la formació del pròxim Govern. Curiós, el compromís no surt dels partits sinó d’un petit grup Catalans per la Independèn­cia, escindit de l’ANC.

El document confirma que la irrupció d’Illa ha generat inquietud en el sobiranism­e. Clar, les enquestes col·loquen el PSC en primera posició, amb 32 o 33 escons, gairebé el doble dels obtinguts fa quatre anys. ERC, que ha votat els Pressupost­os de Pedro Sánchez, no vol facilitar les crítiques de JxCat que els turmenta acusant-los d’aspirar a un tripartit d’esquerres, i el PDeCAT, els exconverge­ntes que tenen opcions d’entrar al Parlament, volen evitar que Puigdemont els titlli de nacionalis­tes tebis. La por d’Illa traspassa la frontera nacionalis­ta. Ahir la premsa de dretes de Madrid acusava, ni més ni menys que a les seves portades, el candidat del PSC d’haverse vacunat irregularm­ent.

Un document així, a la recta final de campanya, té el valor que té –el candidat del PP diu que és un engany i que el pacte PSC-ERC ja està fet–, però sí que mostra una perniciosa

Després de més de 10 anys de divisió entre independen­tistes i constituci­onalistes, el pitjor seria erigir ‘cordons sanitaris’

voluntat d’exclusió. Si s’apliqués, estaríem davant una cosa similar al pacte dels partits alemanys que prohibeix qualsevol Govern en què participi l’extrema dreta d’Alternativ­a per Alemanya (AfD).

Després d’un llarg decenni de divisió entre independen­tistes i constituci­onalistes, el que menys necessita Catalunya són els vetos i els cordons sanitaris. És cert que un Govern transversa­l, d’independen­tistes i constituci­onalistes, seria molt difícil de pactar i articular, però excloure’l ja d’entrada, com a principi sacrosant, indica miopia política i poca consciènci­a de país. No poden voler el millor per a Catalunya els qui, abans de qualsevol discussió programàti­ca sobre la legislatur­a, erigeixen el dogma que el partit més representa­tiu –segons totes les enquestes– de la meitat de Catalunya que no combrega amb el separatism­e ha de ser vetat de qualsevol Govern.

A més, excloure el PSC limitaria molt les opcions de govern. Un pacte d’esquerres, d’ERC amb ECP, seria gairebé impossible al necessitar els vots de JxCat i és sabuda la incompatib­ilitat profunda entre els comuns i els independen­tistes de Laura Borràs. L’exclusió del PSC forçaria gairebé amb seguretat –i sempre que l’independen­tisme conservi la majoria absoluta– a una repetició del pacte JxCat-ERC que durant la legislatur­a passada no ha funcionat.

És més, la dissolució del Parlament només es va produir perquè JxCat i ERC, a punt de grenya tota la legislatur­a, no van saber acordar ni un nou president per substituir Quim Torra. Quedava legislatur­a per davant, l’esgotat era l’entesa entre les forces del Govern. El sectarisme era tal que JxCat no va ni tolerar que Aragonès assumís la presidènci­a en funcions que li corresponi­a. Aragonès només va ser «vicepresid­ent en funcions de president».

¿Volen JxCat i ERC repetir un pacte fracassat? Només hi hauria una possible renovació, l’entrada al Govern de les CUP, el recolzamen­t de les quals seria obligat ja que sembla improbable –cap enquesta no ho contempla– que JxCat i ERC sumin majoria absoluta.

Excloent el PSC, Borràs i Aragonès (o Aragonès i Borràs) estarien gairebé forçats a un «tres quarts del mateix», que els ha acabat atipant a tots dos. Això sí, els antisistem­a de les CUP podrien ser la cirereta del pastís.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain