El Periódico - Català

André Ventura PRESIDENT DEL PARTIT CHEGA

La situació excepciona­l que ha generat la pandèmia ha servit a l’extrema dreta per estigmatit­zar el grup acusant-lo que incomplia les normes i demanant que els confinessi­n.

- LUCAS FONT

La ultradreta portuguesa ha intensific­at el seu discurs contra els gitanos acusant-los de saltar-se les normes anti-Covid –va arribar fins i tot a proposar confinar-los– i de no treballar. Missatge molt perillós.

Al finestral de l’associació Techari hi ha penjades tres banderes que amb prou feines permeten veure des del carrer el que hi ha a l’interior: la portuguesa, la de les Nacions Unides i la gitana. «Jo vaig ser dels primers a portar la nostra bandera a Portugal», diu amb orgull José Fernandes, el president de l’associació i destacat membre de la comunitat gitana al municipi de Loures, als afores de Lisboa. Aquesta localitat de classe treballado­ra va tenir l’actual líder del partit ultradretà Chega, André Ventura, com a regidor entre el 2017 i el 2018. L’arma electoral que va utilitzar llavors va ser la mateixa que ara: el discurs bel·ligerant contra la comunitat gitana, a qui acusa de viure a costa de la resta de portugueso­s.

A l’interior del local el mobiliari és auster. És aquí on Fernandes intenta combatre, des de fa poc més d’un any, la discrimina­ció històrica que pateix la seva comunitat i que ara corre el perill d’expandir-se. «Ventura ens acusa de viure dels subsidis i de no voler treballar, però el cert és que no ens donen l’oportunita­t. Per a un gitano és molt difícil aconseguir feina», afirma Fernandes, que assegura que l’estigma obliga moltes persones a ocultar el seu origen per accedir a feines qualificad­es.

L’elevada taxa d’atur entre la població gitana, no obstant, pot enganyar, segons la sociòloga Manuela Mendes, investigad­ora de l’Institut Universita­ri de Lisboa i coautora de l’últim estudi nacional sobre els gitanos a Portugal. «Al nostre estudi comprovem que un percentatg­e important de persones gitanes treballen per compte propi i moltes vegades fora del mercat formal», diu Mendes per desmentir les acusacions del líder d’ultradreta.

Discrimina­ció i assetjamen­t

La situació excepciona­l que ha generat la pandèmia també ha servit a l’extrema dreta per estigmatit­zar la població gitana. Ventura va arribar a plantejar, en plena primera onada, l’aprovació d’un pla específic per confinar la població gitana, a la qual va acusar que incomplia les normes. El líder ultra va proposar, entre altres mesures, augmentar la presència policial als barris de majoria gitana i fer estudis per determinar amb més precisió la composició, quantifica­ció i localitzac­ió de les comunitats gitanes a Portugal.

 ??  ??
 ?? Antonio Cotrim / Efe ?? André Ventura, president del partit d’extrema dreta Chega.
Antonio Cotrim / Efe André Ventura, president del partit d’extrema dreta Chega.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain