El Periódico - Català

Pros i contres

- Josep Maria Fonalleras & Emma Riverola

Un país

Escric a favor d’un país sòlid on la llengua pròpia no és una arma llancívola, sinó l’òrgan vital per continuar sent un país. Un país on les desigualta­ts no augmentin fins a un límit intolerabl­e, si és que hi pot haver límits tolerables per a la pobresa. Un país que pugui decidir el seu futur (que fàcil que és dir decidir i futur, sense saber de vegades què dir) a través de consensos i de respectes, però sense defallir en un afany de continuïta­t de la cultura, del paisatge i de la manera d’habitar-lo. Escric a favor d’un país on no sigui delicte expressar unes idees i fer-ho de manera pacífica, on prevalguin conceptes com civilitat i democràcia, que volen dir construcci­ó d’un ideari de progrés i persecució de tot el que signifiqui corrupció i maldat sota l’aparença plàcida d’uns arguments fal·laços. Un país «on es filtrés la llum com un somriure groc, grisenc» i totes les altres coses que hi afegia Carner. Un país sense presons injustes i amb les tonteries justes aplicades, per exemple, al futbol. Un país que diumenge posaré –no sé com, no sé per què– en una urna. Potser perquè és la forma més civilitzad­a que conec de fer-ho.

Demolicion­s Iglesias

Costa saber a què juga Iglesias. La visió benèvola és que vetlla per la relació entre el Govern central i ERC. La mirada menys indulgent contempla una altra voladura de totes les que ja ha fet el vicepresid­ent del Govern. Ballar l’aigua als ulls de Puigdemont o Putin no va a donar cap vot als comuns, més aviat al contrari El procés ha sigut aigua corrosiva per a l’esquerra. Mentre la crisi econòmica colpejava inclement, a Catalunya els carrers s’omplien de banderes i rumbes beatífique­s. El combat social va quedar apaivagat per una quimera nacionalis­ta. Els ressorts del poder mai van tremolar.

O Iglesias s’entossudei­x a no entendre el tauler polític català o simplement juga una altra partida. Sempre presidida per l’irrefrenab­le impuls de desprestig­iar el PSOE. Des d’aquella «calç viva» que va impedir la formació d’un Govern progressis­ta el març del 2016 (tot hauria sigut molt diferent) fins a donar la raó a Rússia en el seu desprestig­i de la democràcia espanyola. Com si a Putin li interessés més això que desestabil­itzar Europa. Fa anys que Iglesias destrossa el que va sorgir d’una il·lusió col·lectiva. Costa saber a què juga, és improbable que sigui per a aquell somni.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain