El Periódico - Català

Consells per reduir el consum

Hi ha tota una sèrie de factors sobre els quals sí que podem influir per reduir la factura de la llum

- JOSÉ ANTONIO MORÁN MORENO

El consum elèctric és un element important en la factura dels ciutadans a final de mes. La situació generada amb la pandèmia de la Covid-19 ha transforma­t el nostre model de vida fent que passem molt més temps a casa, derivant el nostre oci en molts casos cap a la tecnologia. La tempesta perfecta es genera quan els fenòmens meteorològ­ics deixen el país en unes condicions de fred extrem que porten els sistemes de calefacció a treballar en condicions excepciona­ls.

Discutir sobre com funciona el sistema de regulació del preu de l’electricit­at és un tema que té poca utilitat per a l’usuari domèstic. En canvi, sí que hi ha tota una sèrie de factors sobre els quals podem influir per re

duir el consum elèctric, i que ara que tenim una mica més de temps lliure convé revisar i posar al dia.

El primer punt és ajustar la potència contractad­a a les necessitat­s reals de la llar. A moltes llars podem tenir una potència contractad­a per sobre de la necessària. En aquests casos, convé fer una estimació de la potència que necessitem sumant la potència dels aparells elèctrics de la llar. En cas de detectar que la potència contractad­a és superior a la que necessitem, reduir-la i ajustar-la a les necessitat­s reals suposarà un estalvi significat­iu.

El segon gran punt és optimitzar el consum dels dispositiu­s elèctrics i electrònic­s de casa. Una alternativ­a a valorar és anar passant progressiv­ament a una il·luminació led, començant per aquelles estances on passem més hores per tenir més impacte en l’estalvi. L’ajust de la calefacció també és un element clau, ja que per cada grau de menys podem tenir un estalvi d’entre un 7% i 11%. Rentar la roba a baixa temperatur­a o desconnect­ar abans la vitroceràm­ica per aprofitar la calor residual són altres petites accions que poden contribuir a l’estalvi. No cal dir que aprofitar al màxim energies naturals com la llum natural o el sol per escalfar la vivenda sempre que sigui possible és la millor manera d’estalviar.

Finalment, el desconegut consum fantasma o en standby també suposa un percentatg­e que pot estar al voltant del 10% a moltes llars. Apagar els ordinadors i la tele quan no s’utilitzin o posar alguna regleta amb temporitza­dor poden ajudar a reduir la factura. Amb una bona conscienci­ació i petites accions podem contribuir a un ús més eficient dels nostres recursos energètics.

El ‘consum fantasma’ pot suposar fins a un 10% en moltes llars

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain