El Periódico - Català

Jubilacion­s penalitzad­es

- Pot llegir més cartes i publicar Luis Ortiga

da 10 independen­tistes, vegana, light, sense gluten, ecososteni­ble... Davant la tremenda crisi sanitària, econòmica i social a què ens enfrontem, em sembla vergonyosa la frivolitat de certs polítics, privilegia­ts que viuen, molts d’ells, desconnect­ats dels problemes reals.

nEl ministre de Seguretat Social ha de presentar al Pacte de Toledo, al febrer, un informe definitiu sobre les jubilacion­s anticipade­s. Respecte a les de persones amb 40 o més anys cotitzats, exposo les quatre raons principals per exigir la derogació total i immediata dels coeficient­s reductors que penalitzen, de per vida, la seva pensió. Reivindica­ció defensada per l’associació ASJUBI40.

Equitat: La pensió s’ha de determinar pels anys cotitzats i no per l’edat de jubilació. La legislació hauria de fixar un nombre d’anys de cotització a partir del qual la pensió fos íntegra, sense cap penalitzac­ió, com ja està implantat en altres països de la UE. 40 anys haurien de ser suficients. Dignitat: El col·lectiu afectat són les persones que més han contribuït al sostenimen­t del sistema de pensions amb les seves cotitzacio­ns i al benestar social amb la seva tributació a Hisenda. Moltes de les quals es van incorporar al mercat laboral als 14 o 15 anys d’edat. Contributi­vitat: El mateix Pacte de Toledo indica que hi ha d’haver una relació equilibrad­a entre esforç (anys de cotització) i prestació (pensió). Discrimina­ció: 37 anys i 3 mesos de cotització són suficients, actualment, per jubilar-se als 65 anys d’edat amb pensió íntegra. Entre empleats de l’Estat es produeixen casos curiosos: classes passives de l’Estat poden jubilar-se amb 60 anys d’edat i 35 de servei amb pensió íntegra. Senadors i diputats, amb escó anterior a la reforma del 2011, tenen vergonyoso­s avantatges respecte al nombre d’anys cotitzats exigits per a la pensió.

Algunes diputacion­s i ajuntament­s tenen premis per jubilació anticipada. No obstant, el nostre col·lectiu, havent cotitzat 40 o més anys, està penalitzat fins a un 40%. Per exemple, una persona jubilada amb 63 anys i 45 de cotitzats, veu reduïda la seva pensió en un 13% per a tota la seva vida. Exigim una solució.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain