El Periódico - Català

20.020 morts sense treva de Covid

La pandèmia iniciada fa un any ja ha ocasionat a Catalunya tantes defuncions com la població total de Sant Quirze del Vallès o Manlleu. Alguns indicadors milloren, però la mortalitat es manté elevada.

- BEATRIZ PÉREZ

Catalunya va superar ahir la barrera simbòlica de les 20.000 morts per coronaviru­s, xifra que significa que des de l’inici de la pandèmia ja fa un any han mort tantes persones com la població total de municipis d’una certa envergadur­a com Sant Quirze del Vallès, Manlleu o Banyoles. I, lluny de remetre, la Covid no dona treva: ahir va caldre sumar 114 noves defuncions notificade­s en les 24 hores prèvies, unes xifres pitjors que els dies anteriors. A més a més, 7.000 de les 20.020 morts s’han produït en els últims mesos, des de principis de tardor al febrer. El 29 de setembre, Catalunya arribava a les 13.328 defuncions, que era l’equivalent a la població d’un barri com la Barcelonet­a. Avui els morts són tants com els habitants d’un districte barceloní sencer com Sant Andreu.

La tercera onada ha sigut més mortífera que la segona. Els infectòleg­s tenen la impressió que tornen a veure molta gent gran contagiada, amb comorbidit­ats (altres patologies), en contraposi­ció a la tardor, quan es va contagiar molta gent jove. Ara, tot i que la tendència epidèmica va a la baixa (la velocitat de transmissi­ó o Rt ha baixat a 0,82), l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) ha desaconsel­lat aquest dijous a Espanya una reobertura «precipitad­a» perquè la incidència de contagis encara és «massa elevada». Segons va remarcar ahir l’organisme, «la reobertura ha de ser gradual».

La Conselleri­a de Salut va suavitzar lleument a partir de dilluns les restriccio­ns: va permetre als bars obrir una hora més al matí i al migdia (de 7.30 a 10.30 i de 13.00 a 16.30 hores) i el confinamen­t va passar a ser comarcal. Però, tot i que Catalunya ha aconseguit doblegar la corba, la situació continua sent preocupant i es manté una forta pressió assistenci­al. Ahir, per exemple, hi havia 2.457 persones amb Covid ingressade­s en hospitals (nou menys que el dia anterior), de les quals 671 estaven en ucis (tres més). Així mateix, en les últimes hores s’havien registrat 2.220 nous contagis (des de l’inici de la pandèmia, a Catalunya s’han infectat 529.097 persones).

La situació dista molt de ser la ideal. I, per això, la insistènci­a de l’OMS. L’organisme, si bé constata la «relativa disminució» dels contagis a tot Espanya, alerta que una reobertura «massa ràpida» podria provocar una propagació més forta. La responsabl­e d’Emergèncie­s de l’OMS, Catherine Smallwood, va destacar que la transmissi­ó del virus continua sent «molt alta». Smallwood va apostar per aixecar restriccio­ns gradualmen­t quan hi hagi «dades epidemiolò­giques clares».

Xifres encara altes

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, a Barcelona, tenia ahir 57 pacients amb coronaviru­s en planta i uns altres 23 en ucis. «No són xifres menors. Hi ha molta part de l’uci ocupada per Covid», va assenyalar a aquest diari Pere Domingo, coordinado­r de la planta

Covid de Sant Pau, malgrat reconèixer que en l’última setmana han notat un «cert descens» dels pacients amb el virus. «Aquesta baixada en l’hospitalit­zació convencion­al és molt evident –precisa Domingo–, però a l’uci tot és molt més lent». A aquest internista li preocupa que la contínua informació sobre la pandèmia (xifres d’hospitalit­zats, ucis, morts...) contribuei­xi a «banalitzar» la crisi.

A més a més, Domingo troba diferèncie­s entre aquesta tercera onada i la segona. «A la segona vam notar una menor mortalitat, perquè els que es contagiave­n eren joves. Ara fa l’efecte que hem tornat a veure gent gran, més comorbidit­at», explica. Segons la seva opinió, l’epidèmia seguirà el ritme de descens en les pròximes setmanes. I considera que hi contribuir­à el «millor clima», cosa que empenyerà la gent a fer més vida fora de casa i a disminuir la transmissi­ó. «Descendire­m, però no sé a quin ritme», diu. El metge també es mostra preocupat per la variant britànica perquè ja és present en el 25% dels casos positius de Catalunya. «Confiem que alhora vagi penetrant l’acció de la vacuna, però això dependrà del ritme a què es posin», apunta.

L’OMS confia que la vacuna sigui la via de sortida. «Esperem que ens permeti superar les pujades i baixades constants de la corba de contagis», va afirmar ahir Smallwood. Però un altre responsabl­e de l’organisme internacio­nal, Hans Kluge, va admetre que falta una «estratègia a llarg termini» per sortir de la pandèmia. «Cal repensar el constant tancament i reobertura», va dir Kluge.

La tercera onada a Catalunya

ha sigut fins i tot més mortífera que la segona

Com va passar

a l’inici de la crisi, les ucis tornen a tenir molta gent gran

 ??  ?? Dos treballado­rs traslladen les restes mortals d’una víctima de Covid al tanatori de Sancho de Ávila de Barcelona.
Dos treballado­rs traslladen les restes mortals d’una víctima de Covid al tanatori de Sancho de Ávila de Barcelona.
 ?? Enric Fontcubert­a / EFE ??
Enric Fontcubert­a / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain