El Periódico - Català

Catalunya vol crear un ‘hub’ mèdic amb els fons europeus

La proposta del Departamen­t de Salut atorga gran pes a un pla consagrat a les teràpies emergents i la medicina personalit­zada.

- BEATRIZ PÉREZ

La Generalita­t de Catalunya proposa crear un hub de teràpies emergents i medicina personalit­zada amb els fons europeus Next Generation EU que rebrà Espanya per pal·liar la crisi produïda per la pandèmia de coronaviru­s. Aquest és un dels tres eixos del projecte Salut 4.0 presentat ahir per la Conselleri­a de Salut, que busca mobilitzar 2.000 milions d’euros per transforma­r el sistema sanitari català. Els fons europeus han d’estar aprovats l’abril del 2021.

Salut 4.0 és un dels 27 projectes selecciona­ts pel Govern de la Generalita­t per aspirar a aquests fons que en total suposaran la inversió de 42.467,8 milions d’euros. A més del hub en teràpies emergents i medicina personalit­zada, Salut 4.0 pretén transforma­r les infraestru­ctures i equipament­s del sistema de salut perquè «els hospitals siguin més flexibles i adaptables i tinguin una manera de treballar més connectada», en paraules del director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat.

«Això també permetria que els sistemes d’emergèncie­s estiguin més preparats i equipats», de manera que els hospitals siguin «l’últim lloc» on vagi el pacient, la qual cosa facilitari­a la «descongest­ió» del sistema. Unes millors infraestru­ctures i equipament­s farien possible, a més, una «distribuci­ó més àgil» de la logística. «Ara estem veient les dificultat­s, per exemple, per distribuir les vacunes contra la Covid19. Hi ha sistemes intel·ligents per distribuir millor», va explicar Fabregat per videoconfe­rència.

Transforma­ció digital

Un altre eix de Salut 4.0 és la «transforma­ció digital» que permetrà compartir dades, de manera més àgil, entre diferents hospitals. «Fa falta canviar la connexió del sistema», va afirmar Fabregat. La connexió 5G exerciria un paper clau en aquesta transforma­ció.

Segons el director general, «els fons europeus busquen grans projectes que comportin grans recursos i que generin un canvi a la societat». Per això busca iniciative­s que transformi­n tot el sistema i no tant hospitals concrets. Preguntat per l’afirmació de la vicepresid­enta econòmica del Govern central, Nadia Calviño, que la setmana passada va dir que el seu Executiu acceptaria únicament projectes «d’àmbit nacional», Fabregat va afirmar que Euskadi també va presentar el seu projecte fa un mes i que «és normal que les autonomies posin sobre la taula les seves necessitat­s». I que les paraules de Calviño obeeixen a un moment de campanya electoral.

 ?? Toni Albir / Efe ?? Seqüenciad­or genètic a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.
Toni Albir / Efe Seqüenciad­or genètic a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain