El Periódico - Català

Anunci d’ajudes a les residèncie­s a dos dies del 14-F

Una injecció de 50 milions d’euros a les residèncie­s privades millorarà les condicions dels auxiliars que treballen en primera línia.

- ELISENDA COLELL

A Catalunya, menys del 2% de les residèncie­s per a avis són de gestió i titularita­t pública. De fet, el Govern finança prop del 57% de les places a les residèncie­s privades perquè les persones dependents puguin costejar un geriàtric amb els ajuts de la llei de dependènci­a. Aquest model és el que reforçarà l’últim decret que està previst que firmi Chakir el Homrani com a conseller d’Afers Socials abans de les eleccions de diumenge.

D’aquí pocs dies es preveu incrementa­r un 4% els fons públics que perceben les residèncie­s privades finançades pel Govern. La millora de fons, implorada des de fa dècades per les patronals, està condiciona­da que els geriàtrics apugin un 12% el sou als treballado­rs.

Només 17 residèncie­s catalanes per a la tercera edat (de 1.631 places) són de gestió totalment pública. En residèncie­s públiques gestionade­s per ens privats que han guanyat un concurs públic hi ha 8.667 places (el 14% del total). Tot i que el gruix de l’atenció als dependents a Catalunya recau en les 19.500 places de residèncie­s privades que es financen amb fons públics amb concerts o convenis de col·laboració (33% del total) i les 9.126 places de la privada que els residents es paguen amb l’ajut econòmic de la Generalita­t (15%).

De fet, només el 35% de les places a les residèncie­s són exclusivam­ent privades. És el resultat d’unes polítiques iniciades abans de l’època de les retallades que han preferit delegar en la concertaci­ó privada l’atenció als dependents.

Les crítiques a aquest model han crescut especialme­nt amb els milers de morts registrats amb la pandèmia del coronaviru­s als geriàtrics. Sorprèn que, a dos dies de les eleccions, la Generalita­t prometi una pujada del 4% de la tarifa de cada llit dels geriàtrics que li cedeixen places, que suposa un augment de 50 milions d’euros respecte al pressupost de l’any anterior.

La reclamació de patronals i sindicats per una millora de les aportacion­s públiques, congelades des de fa una dècada, ve de lluny. El 2019 ja es va aprovar una lleugera millora de 14 milions d’euros, i ara n’arriba una segona molt més rellevant. El primer augment de subvencion­s no va impactar en els sous dels treballado­rs en un sector altament precaritza­t i amb salaris que no arriben al mínim interprofe­ssional.

Quan la principal patronal del sector geriàtric català, l’ACRA, va demanar de nou una pujada de les tarifes públiques per a aquest 2021, la conselleri­a va exigir que es milloressi­n els sous a través d’un conveni de la dependènci­a. «Fa mesos que informàvem la Generalita­t que els sous dels cuidadors als geriàtrics continuave­n sent més que precaris malgrat les millors tarifes», assenyala el responsabl­e d’acció social de la UGT, Jaume Adrover. En dues setmanes, la UGT i CCOO han negociat un principi d’acord amb l’ACRA, que també han firmant la Unió Catalana d’Hospitals i el Consorci de Serveis Socials de Catalunya.

De 903 a 1.111 euros de sou

Aquest document planteja que per primera vegada a Catalunya hi hagi un conveni col·lectiu que reguli els sous dels treballado­rs de la dependènci­a millorant els sous del conveni estatal. Això només afecta els centres de dia i geriàtrics on l’aportació de la Generalita­t superi el 60%. Allà els treballado­rs tindran un augment del 6% del sou aquest 2021, i del 12% el 2023. Els auxiliars que han estat en la primera línia de la pandèmia passaran de cobrar 903 euros al mes a 1.111 el 2023. «És un primer gran pas per dignificar la tasca d’aquests treballado­rs», celebra la presidenta d’ACRA, Cinta Pascual. A altres patronals de geriàtrics, no obstant, no els agrada aquest acord.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain