El Periódico - Català

Inventores per a un món millor

-

Ambnomés18­anys,FlossieWon­g-Staal(Canton,1946-SanDiego,2020)vadecidira­bandonarla­Xinaperest­udiarbiolo­giamolecul­ara Califòrnia.Vaserlapri­meracientí­ficaqueva clonarelvi­rusd’immunodefi­ciènciahum­anai gens, cosa dels seus quevacontr­ibuirengra­nmaneraaco­mprovar funció la determinar queelvirus­VIHéslacau­sadelasida.Lesseves va invencions­podenserdi­minutes,enaquestca­s moleculars,perònomeny­simportant­s.Elseu treballvac­rearmoltsp­rotocolsip­roves,com, perexemple,elprimerte­stperdetec­tarelVIH.

La història de la ciència també és la història dels invents que han canviat el món. A finals del segle XIX, Lyda Newman (1885-?) va destacar com una de les primeres inventores negres a rebre una patent, la tercera en la història dels EUA. La seva història va quedar oculta durant dècades però, tot i així, un dels seus invents més destacats perviu avui: el disseny d’un raspall per als cabells més resistent i durador. El seu treball va canviar radicalmen­t la manera de construir els raspalls. Després de rebre la patent el 1898, quan tan sols tenia 13 anys, el seu raspall va ser el primer a introduir les cerres sintètique­s, a més de nombroses innovacion­s que van revolucion­ar la manera de pentinar-se. Gràcies a ella, les dones negres per fi van tenir un producte adequat per als seus cabells.

La física nord-americana Shirley Ann Jackson (Washington, 1946) va començar els seus estudis en una època en què encara hi havia segregació racial a les escoles. Va rebre el seu doctorat en Física Nuclear a l’Institut Tecnològic de Massachuse­tts (MIT) el 1973, i es va convertir en la primera dona negra a aconseguir un doctorat en aquesta universita­t i en la segona a aconseguir un doctorat en Física als EUA. Va treballar per a la companyia Bell Telephones, on va participar activament en la creació i el desenvolup­ament de diferents tecnologie­s que han revolucion­at la forma en què ens comuniquem avui dia, des de la marcació per tons fins a la trucada en espera. Una de les seves contribuci­ons més grans és la invenció del cable de fibra òptica que connecta els sistemes de comunicaci­ó del món.

Olga D.

González-Sanabria inventora que nascuda és una fa més a Patillas, científi de 28 anys Puerto Actualment, que R treballa

Serveis n’és la a la

NA Tècnics. directora més rang També d’Enginye al és la dona

NASA i Centre hispan membre d’Investigac­ió na d’Ohio. del Saló Glenn d de la Fama esforç, Després va d’anys de la permetre desenvolup­ar d’investigac la fabricar da de tecnologia les níquel i bateries qu tació hidrogen de llarga Espacial que du teries, s’utilitzen Internacio­nal. a l’ inventades l’estàndard als Aquestes avui anys dia. 80, són enc

El disseny de les actuals xeringues hipodèrmiq­ues va ser obra de la infermera nord-americana Letitia Mumford Geer (Nova York, 1852-1935). En la seva època, amb prou feines l’1% de les patents concedides als Estats Units eren per a dones. Les inventores necessitav­en aportar moltes més proves perquè, altrament, s’atribuïa l’invent als marits. El treball de Geer va plantar cara al sexisme institucio­nal i va canviar el món de la sanitat. Abans de la invenció de les xeringues hipodèrmiq­ues, els sanitaris feien servir xeringues que s’utilitzave­n a dues mans. La irrupció de l’invent d’aquesta infermera va revolucion­ar i transforma­r el món de la sanitat i la medicina, ja que va facilitar directamen­t el treball de metges i infermers.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain