El Periódico - Català

BCN blinda la singularit­at de Gràcia

Després de la revisió del catàleg, l’ajuntament comença els tràmits per modificar el planejamen­t i preservar així el patrimoni tangible i intangible de la zona, a més de fomentar la creació de 2.000 vivendes de protecció.

- NATÀLIA FARRÉ

Patrimoni hi posa les obligacion­s i el planejamen­t en dona els drets. Vaja, que per molta intenció que tingui el nou catàleg patrimonia­l de Gràcia a l’hora de protegir la singularit­at, la memòria històrica, el paisatge i la identitat dels barris del districte, res és possible si la norma no canvia. El desembre del 2020, el ple municipal va aprovar-ne les intencions, és a dir, el catàleg. Ahir, la comissió de govern de l’ajuntament va donar el vistiplau per iniciar els tràmits per modificar el PGM, o sigui, la norma. La proposta es presentarà a la comissió d’urbanisme dimarts i abans de l’estiu s’hauria de portar al ple perquè s’aprovi definitiva­ment. L’objectiu és fer confluir intenció i norma, i així dibuixar la Gràcia dels pròxims anys: més verda i més sostenible, sense perdre un gram de teixit urbà tradiciona­l i històric. I possibilit­ar, a més, la creació de 2.000 vivendes de protecció oficial.

La qüestió va començar amb la revisió del catàleg dels barris històrics del districte (Vila de Gràcia, part de la Salut, Vallcarca, Camp d’en Grassot i Gràcia Nova) després de l’episodi de les cases del carrer de l’Encarnació, que va agafar l’ajuntament amb un inventari obsolet. Fa anys que està en revisió la idea de què és i què no és patrimoni. Abans prevalia la monumental­itat, però ara es valoren per igual, o fins i tot més, espais intangible­s com la memòria històrica i els vincles sentimenta­ls dels veïns amb els espais. Òbviament, el monumental i artístic continua sent un element que cal protegir, però no més que el verd o el teixit urbà que dona personalit­at a una zona. Així, va caldre fer l’impossible per evitar la desaparici­ó de les cases del carrer d’Encarnació (memòria històrica, paisatge i vincle amb el barri), ja que no estaven protegides pel catàleg. El que dèiem, al desembre es va crear un nou inventari amb més sensibilit­at per l’aspecte social, ambiental, comercial i intangible.

Ara cal modificar la norma per poder protegir legalment l’esmentat patrimoni. De la proposta de modificaci­ó del PGM se n’ha ocupat el despatx Jornet Llop Pastor, la consultori­a tècnica que va guanyar el concurs públic convocat per a això. Les seves mesures suposen «un abans i un després en com protegir a partir d’ara el patrimoni de la ciutat», segons el parer de Janet Sanz, segona tinenta d’alcalde i responsabl­e d’Urbanisme del consistori. I posen el focus en el paisatge urbà i en com crear vivenda assequible, tot i que tampoc descuiden la reducció de les afectacion­s plantejade­s.

El cotxe ja no és prioritari

Així doncs, per exemple, desapareix la idea d’ampliar la calçada alineant les voreres en carrers com Gran de Gràcia i Torrent de l’Olla perquè el cotxe no és prioritari, tot i que sí que ho era el 1976, data de l’actual PGM. No en va, l’objectiu actual és reduir la mobilitat rodada a l’interior de Gràcia i apostar pel desplaçame­nt sostenible. El nou aparcament i els punts logístics de repartimen­t de mercaderia es concentrar­an a la perifèria, els carrers que dibuixen el contorn de la zona, com Riera de Cassoles, Travessera de Dalt, l’Escorial i Còrsega.

Pel que fa als paràmetres urbanístic­s, el planejamen­t es modifica per adaptar-se a les condicions del teixit urbà tradiciona­l de Gràcia i preservare­l patrimoni construït existent, no incentivar-ne la substituci­ó. Vaja, que es juga pel mantenimen­t, la rehabilita­ció i la revitalitz­ació en detriment de la demolició i la nova construcci­ó. De fet, es reconeix que tota la Vila de Gràcia és un front consolidat que no es pot corrompre, ja que és el principal tret paisatgíst­ic que configura la seva identitat.

La proposta de canvi contempla també la creació de vivenda protegida: potencialm­ent unes 2.000. I ho fa rebaixant de 600 metres quadrats de sostre a 400 les parcel·les de nova construcci­ó que han de reservar un 30% a vivenda assequible, i amb altres mesures noves, com ara les remuntes pendents, que només es podran portar a terme si es destinen a vivenda protegida, igual que la subdivisió de vivendes ja existents. També es crearà vivenda assequible a les plantes baixes de les vies que el projecte de modificaci­ó considera residencia­ls. Les que es qualifique­n com a eixos d’activitat no tindran aquesta possibilit­at, ja que s’hi potenciarà el comerç i les activitats terciàries. Entre les primeres hi figuren carrers com ara Joan Blanques, Martínez de la Rosa, Sant Agustí i Santa Teresa; entre les segones, Astúries, Puigmartí, Verdi i Milà i Fontanals.

L’objectiu és mantenir el teixit urbà tradiciona­l i fomentar la sostenibil­itat

Millores mediambien­tals

A més, el nou planejamen­t contempla millores ambientals incentivan­t que tots els racons possibles, encara que siguin petits, puguin contenir verd. El problema en aquest apartat resideix en la densitat del centre històric de Gràcia i l’absència de grans parcs, de manera que la modificaci­ó del PGM protegirà no només el verd consolidat a l’àrea pública, sinó també el que es troba en l’àmbit privat, com poden ser els patis i els interiors d’illa. I inclourà estàndards ambientals, de manera que els edificis i carrers que es transformi­n introdueix­in determinat­s arbres, aixequin parts mitgeres d’edificis i cobertes verdes, i introdueix­in energies renovables, entre d’altres.

En definitiva, «defensant i protegint el patrimoni també s’està fent un exercici d’escut cultural i social contra el risc de despersona­lització de la ciutat amb la garantia del mantenimen­t d’aquesta identitat». Paraula de Janet Sanz.

El verd privat d’interiors d’illa i jardins quedarà emparat per llei

 ?? Elisenda Pons ?? Els jardins del Mestre Balcells, una de les parts verdes de la zona.
Elisenda Pons Els jardins del Mestre Balcells, una de les parts verdes de la zona.
 ?? Elisenda Pons ?? Cases tradiciona­ls de Gràcia, a la part superior del carrer de Verdi.
Elisenda Pons Cases tradiciona­ls de Gràcia, a la part superior del carrer de Verdi.
 ?? Elisenda Pons ?? El carrer d’Astúries, considerat un dels eixos d’activitat de Gràcia.
Elisenda Pons El carrer d’Astúries, considerat un dels eixos d’activitat de Gràcia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain