El Periódico - Català

Rato obté la llibertat condiciona­l al superar la meitat de la condemna

► L’Audiència Nacional valora també l’«antiguitat» dels fets condemnats

- EL PERIÓDICO

L’Audiència Nacional ha donat el vistiplau a la llibertat condiciona­l de l’expresiden­t de Bankia Rodrigo Rato, a proposta del centre d’inserció social del qual depenia, després de valorar-ne l’edat (major de 70 anys), el comportame­nt, el seguiment d’un programa de reinserció i l’«antiguitat» dels fets pels quals va ingressar a la presó, el cas de les targetes black de Caja Madrid.

Rato complia des del 25 d’octubre del 2018 una condemna de quatre anys i mig de presó per apropiació indeguda. L’ e x vic e president del Govern java obtenir l’octubre passat el tercer grau penitencia­ri o règim de semilliber­tat, que li va permetre sortir de la presó mitjançant control telemàtic.

En la seva proposta, la junta de tractament del CIS Victoria Kent valora el «pronòstic favorable de Rato», que va ingressar a presó «de forma voluntària», és «septuagena­ri», ha tingut una conducta penitencià­ria «adaptada» i ha realitzat de manera «positiva» el programa de reinserció. També ha tingut en compte l’«antiguitat» dels fets pels quals va ser condemnat i la responsabi­litat civil dels quals va pagar «íntegramen­t», així com el seu mode de vida des que va rebre la semilliber­tat.

Les condicions

Arguments que ara atén el jutge, previ informe favorable del ministeri fiscal, que fixa la custòdia familiar o fraternal de Rato, l’obligació de residir al lloc que designi i de fixar domicili, el seguiment per part dels serveis socials penitencia­ris així com l’obligació de comunicar qualsevol possible detenció, imputació o condemna en procés penal.

El setembre passat, la secció quarta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional va absoldre l’expresiden­t de Bankia i la resta d’acusats per la sortida a borsa de l’entitat, tot i que encara està pendent dels recursos de cassació de diverses acusacions.

A més a més, continua oberta la investigac­ió sobre el seu patrimoni després que l’Audiència Provincial de Madrid ordenés fer marxa enrere al processame­nt per presumpta corrupció en la contractac­ió de la campanya de publicitat del banc, i agrupar-la en una causa comuna amb els presumptes delictes fiscals i de blanqueig, que instrueixe­n els jutjats de plaça de Castilla. ■

 ?? David Castro ?? Rodrigo Rato, l’octubre passat, quan va sortir en semilliber­tat de la presó de Soto del Real.
David Castro Rodrigo Rato, l’octubre passat, quan va sortir en semilliber­tat de la presó de Soto del Real.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain