El Periódico - Català

Una campanya plena de mentides

Unes vegades conscientm­ent i d’altres potser no tant, els candidats a les eleccions catalanes han tornat a omplir les seves consignes partidiste­s d’asseveraci­ons capcioses, inexactes o, directamen­t, falses. L’equip de Verificat ha recopilat nou afirmacion

-

«Les ajudes a l’hostaleria que es donen a Catalunya han sigut les més altes de l’Estat» PERE ARAGONÈS ERC «ERC està dirigint el Departamen­t de Salut des de fa cinc anys i no ha revertit les retallades» JÉSSICA ALBIACH EN COMÚ PODEM «Des que el PP va accedir a la Junta, Andalusia lidera els nivells de creixement i ocupació» A. FERNÁNDEZ PP

L’afirmació del dirigent republicà és enganyosa. La majoria dels plans d’ajudes no diferencie­n si van destinades únicament a l’hostaleria. La Generalita­t ha destinat 100 milions d’euros a ajudes a la restauraci­ó sumant dos plans.

En l’últim, els bars, restaurant­s i cafeteries optaven a aportacion­s de 2.000 euros. Alguns territoris han destinat més pressupost o han permès a cada beneficiar­i optar a sumes més altes. Les Canàries (165 milions en ajudes directes) i Galícia (160 milions) superen Catalunya.

En relació amb el cas gallec, els hotelers afectats poden rebre entre 3.400 i 24.200 euros, una xifra que supera àmpliament l’oferta per la Generalita­t. La despesa de Catalunya en ajudes a l’hostaleria sí que és superior al del País Basc (30,45 milions) o la d’Andalusia (19,7 milions).

La candidata d’En Comú Podem va repetir que la Generalita­t no ha revertit les retallades de la crisi. És enganyós. L’any passat, la inversió en sanitat va superar la del 2009 gràcies als fons Covid. La despesa ja registrava una tendència a l’alça des del 2017.

Albiach també va repetir que un metge a Catalunya cobra 700 euros menys que un facultatiu d’Aragó. És una veritat a mitges, perquè l’últim estudi realitzat pel Sindicat Mèdic de Granada mostra una diferència, efectivame­nt, de 714 euros bruts en la categoria de metges de tipus 1 (sense guàrdies). A l’Aragó cobren 3.523 euros al mes i a Catalunya, 2.809. No obstant, la diferència entre els salaris de Catalunya i Aragó va disminuint categoria a categoria. És fals. Un dels temes de la campanya del cap de llista del PP, Alejandro Fernández, ha sigut comparar l’economia de Catalunya amb la d’altres comunitats autònomes on governa el seu partit.

El dirigent conservado­r ha afirmat que la Comunitat de Madrid té unes dades epidemiolò­giques similars a les que presenta Catalunya malgrat haver restringit menys la mobilitat o l’obertura de l’hostaleria. Les dades no són comparable­s, cada govern aplica criteris de testatge diferents, però Madrid ha esperat a restringir l’economia en moments en què les dades eren pitjors i les mesures sempre han sigut més laxes.

Fernández també ha assegurat durant la campanya catalana que la comunitat d’Andalusia, on governa el PP amb Ciutadans, lidera el creixement i la creació de llocs de treball. Aquesta dada també és falsa.

 ?? Julio Carbó ?? Pancartes electorals penjades a l’N-2.
Julio Carbó Pancartes electorals penjades a l’N-2.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain