El Periódico - Català

La defensa de Trump rebat el càrrec amb falsedats i retòrica incendiàri­a

► Els advocats segellen el seu cas amb una breu intervenci­ó de tres hores en què acusen els demòcrates d’hipocresia i «caça de bruixes»

- IDOYA NOAIN

Donald Trump pot estar retirat a Mar-a-Lago mentre el Senat el sotmet al seu segon impeachmen­t, però les seves tàctiques han arribat a la Cambra. Ahir, el quart dia del judici polític, la defensa de l’expresiden­t va ressuscita­r falsedats, falses equivalènc­ies i l’abandoname­nt interessat del context per mirar de denunciar la imputació de l’exmandatar­i amb un càrrec d’incitació a la insurrecci­ó com un «acte injust flagrantme­nt inconstitu­cional de venjança política». El primer dia del procés 56 senadors, incloent-hi sis republican­s, van validar la seva constituci­onalitat.

Davant el cas plantejat de forma metòdica i precisa pels fiscals demòcrates en les dues jornades prèvies, on es va vincular el discurs de Trump amb l’assalt al Capitoli per part d’una turba de seguidors als quals feia mesos que arengava amb teories conspirado­res i denúncies infundades d’un frau electoral inexistent, els advocats Michael van der Veen, David Schoen i Bruce Castor van mirar de retratar la intervenci­ó de Trump en aquella manifestac­ió com una crida a la manifestac­ió «pacífica i patriòtica». Van assegurar falsament que va realitzar «immediatam­ent» crides a la calma. I per mirar de minimitzar el pes d’algunes de les seves declaracio­ns més polèmiques aquell dia («lluiteu com el dimoni»), van preparar un vídeo, repetit múltiples vegades, amb imatges de demòcrates o famosos utilitzant versions del verb ‘lluitar’.

Era un esforç per parlar de la suposada «hipocresia» demòcrata, però en molts casos s’eliminava el context de les intervenci­ons i bastament es tractava d’equiparar la crida a la lluita metafòrica amb les instàncies en què Trump va encoratjar accions físiques.

Manipulaci­ó

Els advocats de Trump es van atrevir a acusar els fiscals demòcrates de manipular vídeos i tuits. I al seu relat, l’assalt al Capitoli, tot i que «violència horrible», no va ser «incitat o causat» pel seu client. En qualsevol cas, segons els lletrats, les paraules de Trump aquell dia o el seu repte als resultats electorals serien part del discurs polític, que consideren protegit per la primera esmena. I per això han gosat identifica­r l’impeachmen­t repetidame­nt com a «cultura de la cancel·lació constituci­onal» i un esforç per «criminalit­zar punts de vista polítics». Cinc persones van morir en l’assalt al Capitoli.

Una vegada i una altra van utilitzar, a més, comparacio­ns amb les protestes ciutadanes contra la injustícia racial que es van desencaden­ar després de l’assassinat en mans de la policia de George Floyd. I en un altre vídeo repetit diverses vegades s’incloïen talls manipulats que semblaven incitar a la violència i es recopilave­n imatges de Trump declarant-se un candidat de «llei i ordre».

L’estratègia de la defensa és incendiàri­a i qüestionab­le, però apunta a aconseguir el seu objectiu. Diversos senadors republican­s, fins i tot moderats, la van aplaudir. I s’assenta la predicció que no hi haurà 17 vots republican­s que se sumin als demòcrates i Trump, possibleme­nt aquest mateix cap de setmana, serà exonerat. ■

Els lletrats destaquen que l’exmandatar­i està protegit per la primera esmena en qualsevol cas

 ?? Kevin Lamarque / Reuters ?? Vigilància als voltants del Capitoli, a Washington, ahir.
Kevin Lamarque / Reuters Vigilància als voltants del Capitoli, a Washington, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain