El Periódico - Català

¿Quina política amb Rússia?

A l’estratègia de la UE li falta coherència i realisme, i es limita a una successió de reaccions a esdevenime­nts respecte a un soci indispensa­ble per a la gestió de crisis internacio­nals, la lluita antiterror­ista i el canvi climàtic.

- Eliseo Oliveras

La fallida visita a Moscou del responsabl­e de la diplomàcia europea, Josep Borrell, i les posteriors crítiques han evidenciat, una vegada més, l’absència d’una estratègia global clara i compartida pels Vint-i-set cap a Rússia. La política russa de la Unió Europea (UE) no té coherència ni realisme i s’ha convertit en una successió de reaccions a esdevenime­nts, com les possibles sancions addicional­s per la condemna al líder opositor Aleksei Navalni, anunciades per Borrell enmig de l’allau de crítiques.

Aquestes sancions, si s’aproven al Consell d’Afers Exteriors de la UE del 22 de febrer, seran una simple reacció més, un altre gest dirigit al públic de la UE, que augmentarà la tensió sense aconseguir el seu objectiu. Aquestes sancions no s’emmarquen en una estratègia coherent, amb uns objectius definits i realistes, d’acord amb el poder real de la UE d’aconseguir-los. Els plantejame­nts il·lusoris, amb exigències i metes inabastabl­es, destrueixe­n la credibilit­at i poden conduir a una espiral de confrontac­ió descontrol­ada, assenyalen teòrics de les relacions internacio­nals com el nordameric­à John Mearsheime­r.

La política de la UE cap a Rússia és el fruit conjuntura­l dels equilibris entre les divergents i canviants posicions econòmique­s i geopolítiq­ues dels Vint-i-set respecte a Moscou, amb un pes determinan­t de l’actitud en cada moment de la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Rússia comparteix amb la UE més de 1.200 quilòmetre­s de frontera comuna i tots dos mantenen una estreta interdepen­dència econòmica. Rússia és el principal subministr­ador energètic de la UE i els Vint-i-set són el principal mercat exterior rus i la seva principal font d’inversions directes externes. Malgrat les debilitats econòmique­s i el declivi demogràfic, Rússia continua sent el país amb més territori del planeta, compta amb enormes riqueses naturals (gas, petroli, minerals) i és una potència militar amb un nombre de caps nuclears operatius similar als Estats Units. Rússia continua sent també una potència tecnològic­a en determinat­s àmbits, com mostra la seva vacuna Sputnik V contra el coronaviru­s, els seus programes espacial i militar i la seva capacitat per llançar sofisticat­s atacs cibernètic­s. Malgrat la rivalitat política amb la UE, Rússia és un soci indispensa­ble per a la gestió de crisis internacio­nals i per a la lluita contra el terrorisme i el canvi climàtic.

Una estratègia coherent i realista de la UE cap a Rússia ha de començar per respondre a la pregunta: ¿Quin és l’objectiu de la política europea cap a Moscou? ¿És establir una cooperació constructi­va que reforci la seguretat i el benestar dels ciutadans de la UE? ¿O és modificar la política interna russa i el seu règim polític?

Si l’objectiu és una cooperació constructi­va, pot aconseguir-se amb més dosis de realpoliti­k, menys diktats europeus i la intensific­ació de la cooperació en àrees mútuament beneficios­es per restablir la confiança i superar els reimplanta­ts esquemes de la Guerra Freda. Si l’objectiu és modificar la política interna russa, està condemnat al fracàs per endavant, ja que Moscou –com la mateixa UE– no acceptarà mai ingerèncie­s exteriors en la seva política domèstica. Qualsevol sanció europea serà resposta amb una altra d’equivalent, com fins ara. Una creixent tensió amb Rússia exigirà un augment substancia­l de la despesa militar europea i un deterioram­ent de les relacions econòmique­s, cosa que la majoria dels Vint-i-set no estan disposats a assumir.

El PPE i Orbán

La UE no pot aspirar a modificar la política interna russa quan no ha sigut capaç d’evitar que el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, desmantell­és la democràcia i instaurés un règim autoritari amb eleccions, que aquesta setmana acaba de suprimir Klubradio, la principal ràdio independen­t. Els eurodiputa­ts del PPE que més van criticar Borrell són els que protegeixe­n Orbán i eviten l’expulsió del seu partit, Fidesz, del PP europeu.

La UE planeja sancions a Rússia, però la repressió dels activistes demòcrates de Hong Kong i de la minoria uigur no va ser obstacle per a l’Acord Global d’Inversions amb la Xina el 30 de desembre. La UE no ha sancionat Turquia per empresonar diputats de l’oposició, periodiste­s, escriptors, acadèmics i activistes, ni per la seva protecció als grups gihadistes. La detenció, tortura i execució d’opositors, dissidents i activistes a l’Aràbia Saudita tampoc ha motivat sancions. El doble arrasador resta credibilit­at a la UE.

La repressió contra activistes de Hong Kong i la minoria uigur no va impedir el pacte d’inversions amb la Xina

n

 ?? AFP ?? Josep Borrell i el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, durant la seva trobada, el 5 de febrer passat, a Moscou.
AFP Josep Borrell i el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, durant la seva trobada, el 5 de febrer passat, a Moscou.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain