El Periódico - Català

La Xina bloqueja la BBC per «perjudicar l’interès nacional»

> La decisió es produeix arran d’un reportatge de la cadena sobre la repressió dels uigurs

- EL PERIÓDICO

Les autoritats xineses han bloquejat les emissions al país del canal britànic BBC World News per «anar contra els requisits que la informació ha de ser imparcial i verídica», segons va informar l’Administra­ció Nacional de Ràdio i Televisió mitjançant un comunicat publicat a la seva pàgina web. Hores després, la radiotelev­isió pública de Hong Kong (RTHK) va anunciar que també prohibirà l’emissió de la cadena britànica

«Després d’una investigac­ió –indica el text de l’òrgan regulador xinès–, es va concloure que les informacio­ns relatives a la Xina de BBC World News van violar seriosamen­t» les regulacion­s en vigor relatives a l’emissió i «els requisits que les notícies han de ser verídiques i imparcials». Així mateix, la institució va considerar que la informació de la BBC «danya els interessos nacionals de la Xina i mina la unitat nacional» del país.

En concret, el regulador esgrimeix que la BBC ha incomplert l’obligatori­etat que s’imposa a tots els mitjans estrangers d’informar de forma «certa i imparcial» i no perjudicar amb la seva cobertura els interessos nacionals de la Xina, segons l’agència de notícies oficial Xinhua. Les autoritats xineses van prendre aquesta decisió després que la cadena emetés el passat 3 de febrer un reportatge amb testimonis de tortures i violències sexuals a dones uigurs en els camps d’internamen­t xinesos a la regió de Xinjiang.

El servei internacio­nal de la BBC només era accessible fins ara en alguns hotels, apartament­s i vivendes destinades bàsicament a estrangers i, fins i tot en aquests casos, la cadena patia la censura xinesa. La pantalla se n’anava a negre quan començaven les informacio­ns sobre la Xina.

El Regne Unit no ha tardat a protestar amb un comunicat que firma el ministre britànic d’Exteriors, Dominic Raab, que ha considerat «inacceptab­le» la decisió. Raab ha denunciat la prohibició com «una restricció inacceptab­le de la llibertat dels mitjans de comunicaci­ó», que danyarà la «reputació de la Xina als ulls del món». També el Departamen­t d’Estat dels EUA va condemnar la decisió.

Insults a les xarxes

En les últimes setmanes, la premsa estatal xinesa ha fet campanya contra la BBC; fins i tot els seus periodiste­s han sigut blanc d’insults i assetjamen­t a les xarxes socials. Els atacs han tingut lloc arran de reportatge­s que denuncien greus violacions dels drets humans de minories religioses a la regió nord-occidental de Xinjiang.

La decisió de les autoritats xineses arriba una setmana després que el regulador de mitjans britànic, Ofcom, anunciés que retirarà al canal anglès de la cadena estatal China Global Television Network (CGTN) la seva llicència per emetre al Regne Unit.

Segons Ofcom, l’empresa titular de la llicència de CGTN «no compleix el requisit legal de tenir control sobre el servei», una funció que el regulador afirma que està en mans d’una entitat controlada en última instància pel Partit Comunista xinès. ■

 ?? Carlos García Rawlins / Reuters ?? Entrada a les instal·lacions de la BBC a Pequín, ahir.
Carlos García Rawlins / Reuters Entrada a les instal·lacions de la BBC a Pequín, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain