El Periódico - Català

La força de la majoria

- Roger Sangenís

Hi ha camps del pensament que un poc o mai s’arrisca a remoure. Avui l’essència del sentit democràtic està en dubte, no només a Espanya. A tot Europa hi ha hagut, durant aquests últims anys, mostres inequívoqu­es de la debilitat del sentit democràtic i això posa en dubte les mostres desmesurad­es de la infrangibl­e convicció dels nostres pobles i, especialme­nt, dels seus dirigents.

Hem convertit la força de la majoria en el súmmum i l’ideal de la governança. Com més gent recolza una força política, amb més empenta (i impunitat) podran imposar les seves idees a la resta de la societat. La democràcia continua sent resultant de la quantitat, no de la qualitat. Els guanyadors actuals d’un sistema el canviaran poc o gens. Per això és tan infreqüent el canvi de lleis electorals, quan són manifestam­ent millorable­s. Així, la democràcia és un sistema que tampoc conté en si mateixa les eines d’una evolució positiva, sinó més aviat al contrari: hi ha mostres més que sobrades de tendències dictatoria­ls inserides en els governs a tots els nivells. Als ajuntament­s, regions, estats i institucio­ns supranacio­nals tendeixen a mostrar la seva faceta més despòtica quan intenten imposar el model de la majoria democràtic­a a la societat sencera a la qual haurien de servir.

Per desgràcia, l’impuls democràtic és en essència l’estímul per formar part dels que poden imposar els seus ideals a aquells que pensen de forma diferent a un mateix, per això l’eufòria mostrada per part d’aquells que guanyen unes eleccions. Tots creuen que els seus ideals són els bons, i els dels altres no tant o, molt sovint, simplement dolents. Una democràcia mal governada s’assembla a la caricatura d’una dictadura.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain