El Periódico - Català

‘Fisios’ i petita infància, oblidats

- Ana García

Soc fisioterap­euta i m’han vacunat, gràcies a les gestions del meu col·legi profession­al. M’agradaria poder dir que a les meves companyes del servei també, però una altra vegada ningú ens ha recordat. Treballo en un Centre de Desenvolup­ament Infantil i Atenció Precoç, CDIAP. Atenem nens de 0 a 6 anys amb patologia o amb risc de patir-la, estem sectoritza­ts i repartits per tot Catalunya, depenem del Departamen­t de Benestar Social i Família, som un servei públic i gratuït. Som un equip interdisci­plinari.

Al meu centre de treball som 20 persones i aquest any hem atès 800 nens. Des de fa 40 anys ens sentim part d’una xarxa pública d’atenció a la petita infància, i creiem molt en la nostra feina. Hem resistit anys d’oblit (no vam tenir conveni propi fins al 2008), retallades (fa 11 anys que tenim congelació de sous), i per rematar va arribar la pandèmia, que ha posat de manifest la poca rellevànci­a que se li dona a la nostra feina per part del departamen­t.

Vam sostenir un confinamen­t durant el qual no vam deixar d’atendre les famílies de manera telemàtica, veient el deterioram­ent dels nostres pacients per falta d’atenció presencial. La desescalad­a per a nosaltres es va iniciar al mes de maig, però el departamen­t no es va fer càrrec de nosaltres, i va deixar al nostre criteri les mesures preventive­s contra la Covid-19. A finals d’octubre, que és quan van publicar les mesures per a la desescalad­a, nosaltres ja treballàve­m presencial­ment des del juny.

En aquest temps, han passat dues onades més i la Generalita­t no ha actualitza­t el protocol en cap moment. I, per fi, arriba la vacunació. No ens ha comptabili­tzat com a personal de risc, malgrat que el nostre abordatge és presencial i atenem persones de risc. No sabem en quin pla de contingènc­ia estem; crec que ni ells mateixos saben on ubicar-nos. Em sento abandonada per ells,

aquests que represente­m per als nostres usuaris.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain