El Periódico - Català

Madrid, un altre cop líder en contagis

Malgrat ser l’autonomia amb més incidència de coronaviru­s, gairebé el doble que Catalunya, el Govern d’Ayuso ha decidit suavitzar les restriccio­ns: dijous que ve retardarà el toc de queda i el tancament dels bars a les 23.00 hores.

- MANUEL VILASERÓ

Madrid és de nou l’autonomia amb més incidència del coronaviru­s mesurada en set dies: 247 casos per 100.000 habitants. Gairebé el doble que Catalunya. Malgrat això, és una de les comunitats que han anunciat una relaxació de les restriccio­ns aprofitant que ha començat a doblegar la corba de la tercera onada. A partir de dijous, si segueix l’actual tendència a la baixa, l’executiu presidit per Isabel Díaz Ayuso retardarà l’hora del toc de queda de les 22.00 actuals a les 23.00, i als bars, oci i espectacle­s se’ls permetrà obrir pràcticame­nt fins aquella mateixa hora, tot i que l’admissió de nous clients haurà de finalitzar les 22.00.

Fernando Simón va apuntar en la seva compareixe­nça del dijous que les autonomies amb els bars tancats els contagis estaven baixant el doble de ràpid que la mitjana nacional. No es va referir a Madrid, però a ningú se li escapa que ha sigut la regió més permissiva amb l’hostaleria, sobretot amb els interiors dels bars, que es mantenen al 50% de l’aforament, i amb els horaris. El tancament a les 21.00 hores no haurà durat ni tres setmanes.

La resposta a Simón

Ahir, durant la presentaci­ó dels canvis en les restriccio­ns, el viceconsel­ler de Sanitat de Madrid, Antonio Zapatero, va considerar «falsa» l’afirmació del portaveu tècnic del Govern durant la pandèmia. «Quan publiqui un estudi científic revisat per experts, el miraré», va afirmar.

Tot i que no es tracti de cap estudi científic, n’hi ha prou amb comparar les corbes de la tercera onada d’Extremadur­a, Castella-la Manxa, Múrcia i el País Valencià amb les de Madrid per adonar-se que allò afirmat per Simón pot no ser lluny de la realitat. Les tres autonomies van tenir un incidència del virus molt superior a la de Madrid però amb els estrictes tancaments de l’hostaleria ja estan per sota. Les dues primeres, en la incidència a 14 dies i a set dies, i la tercera només en la de set.

A Espanya s’utilitza preferentm­ent la incidència a 14 dies perquè la de set era poc fiable quan hi havia molts retards en les notificaci­ons d’algunes comunitats, però amb l’ús dels tests d’antígens les demores s’han reduït. Ara la incidència a set dies permet seguir l’evolució de la corba amb dades més recents i predir millor el que passarà.

Alemanya sempre mesura la progressió del virus set dies i per això de vegades es produeixen confusions a l’hora de comparar. Dimecres Angela Merkel va acordar amb els seus 16 estats federats prolongar les restriccio­ns vigents fins al 7 de març com a mínim perquè la seva incidència a set dies és encara «molt alta», de 68 casos per 100.000 habitants. L’acord amb els lands exigeix no començar a relaxar-se fins a baixar dels 50 casos, mentre es manté un control de fronteres ferri per les noves variants.

Madrid calcula que el 25% dels nous casos correspone­n a la soca britànica, més contagiosa i probableme­nt més letal, mentre que acaba de detectar dos nous infectats amb la brasilera, amb els quals ja són tres els trobats a la regió. Els dos últims, a més, amb la mutació que rebaixa l’eficàcia de les vacunes. Ahir Zapatero va alertar d’aquest perill però la relaxació prevista no quadra amb aquest missatge d’alerta.

Altres autonomies

Ayuso no està sola a l’hora de començar a relaxar les restriccio­ns perquè algunes de les autonomies que han baixat a tot drap, com Extremadur­a i Castella-la Manxa, han aixecat el seu tancament hoteler, tot i que aquesta última ha introduït l’exigència que els clients es registrin amb codis QR per facilitar-ne el rastreig posterior. En vuit o deu dies es podrà comprovar si el ritme de baixada dels contagis s’alenteix.

El País Basc ha retirat les restriccio­ns a l’hostaleria arran de la interlocut­òria d’un jutge anticonfin­ament que ha descartat recórrer. I dues regions més com el País Valencià i Castella i Lleó, amb baixada de contagis també meteòrica, han resistit la pressió dels hotelers, que ara es concentren a reclamar unes ajudes econòmique­s que ni les comunitats ni el Govern han concedit en un volum suficient.

Altres regions amb un gran descens resisteixe­n les pressions dels hotelers

 ?? José Luis Roca ?? Una noia parla per telèfon en una terrassa de Madrid, al costat d’altres clients sense mascareta, ahir.
José Luis Roca Una noia parla per telèfon en una terrassa de Madrid, al costat d’altres clients sense mascareta, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain