El Periódico - Català

«Que ens demanin perdó per allò de Tremp no ens serveix»

Els responsabl­es de Salut a Lleida assumeixen errors de gestió i demanen perdó als familiars dels 61 avis morts a la residència Fiella de Tremp per un brot descontrol­at de coronaviru­s. El centre no va complir les quarantene­s ni prenia la temperatur­a als r

- ELISENDA COLELL

«Si avui tornés a passar el mateix, canviaríem moltes de les coses que vam fer». «Vam cometre errors i n’hem après». «Perdó, ho sento moltíssim». Aquestes són algunes de les frases que van pronunciar tres alts responsabl­es de Salut a Lleida la setmana de l’11 al 17 de gener davant els familiars dels 61 avis morts a la residència Fiella de Tremp (Pallars Jussà). «A mi, el seu perdó no em serveix de res», explica una de les familiars que va assistir a aquestes trobades. Segons expliquen els fills dels difunts, els tècnics de la Generalita­t van explicar que abans de la detecció del primer brot el geriàtric no aplicava correctame­nt els protocols antiCovid. Unes afirmacion­s que confirmen fonts de la residència. La Conselleri­a de Salut ha refusat fer declaracio­ns sobre aquest tema.

La campanya de vacunació ha apaivagat l’entrada del coronaviru­s en els geriàtrics. Però el dolor que ha causat el virus és una llosa que pesa sobre milers de famílies. Un dels llocs on més es va acarnissar i on el paper de l’administra­ció va quedar més en dubte va ser la residència Fiella de Tremp. Dos mesos després de l’inici del brot, que es va emportar la vida del 42% dels interns, els responsabl­es de Salut Pública van voler donar la cara davant les famílies afectades. Aquests van agrair el gest, però van lamentar unes explicacio­ns buides. «Les seves disculpes no ens valen», es van queixar alguns assistents.

Reunions en grups de cinc

Els familiars van ser reunits a l’Institut Cartogràfi­c i Geològic de Catalunya, davant de la comissària dels Mossos de Tremp. Allà els van citar en 12 reunions diferents, amb cinc familiars alhora. Els qui van donar les explicacio­ns van ser dos funcionari­s: Jesús Sánchez del Loro, delegat de la consellera de Salut per a la coordinaci­ó de les residèncie­s a l’Alt Pirineu, i Joan Antoni Capilla, tècnic dels serveis territoria­ls d’Afers Socials a Lleida. En algunes trobades es va afegir també un càrrec polític: la delegada de Salut a Lleida, Divina Farreny.

Segons informacio­ns facilitade­s pels assistents, els responsabl­es de la Generalita­t van iniciar la xerrada recuperant la informació facilitada a la premsa. Que el brot es va detectar el 19 de novembre a través d’un treballado­r que va tenir símptomes, que en els diferents cribratges la taxa de contagiats va anar pujant com l’espuma, i que Salut va intervenir i va desinfecta­r tard, mentre veia com el centre no aplicava els protocols correctame­nt.

A partir d’aquí, els responsabl­es de Salut van assumir un important «desbordame­nt de personal», a causa de la falta de cuidadors. «Ens van dir que no van aconseguir prou cuidadors malgrat les crides i que desconeixi­en totalment l’estat i les necessitat­s que tenien els pacients», explica l’Ester, una de les familiars que va assistir a aquestes trobades.

«No hi havia registres de medicació, ni cures informatit­zades. No sabien quines necessitat­s tenia cada pacient... tot i que l’únic que ens van assegurar és que cada dia hi havia un metge i una infermera que els visitava», afegeix aquesta dona.

Segons el seu punt de vista, pel que es va desprendre de les trobades, els avis no estaven atesos correctame­nt. «Si no sabien si havien de donar-los el menjar a la boca o no, si necessitav­en oxigen o altres cures... és evident que les cures bàsiques no les rebien», diu l’Ester.

«¿A quina hora va morir el meu pare? ¿Va patir? ¿Per què no van traslladar els malalts als hospitals de Lleida o Balaguer?». Aquestes són algunes de les preguntes que van quedar en suspens en aquestes trobades. «Només ens deien que si tornés a passar farien les coses diferent. Que es van equivocar. Que això els ha servit per aprendre què no han de fer», afirma l’Ester. Una explicació que es va repetir en altres trobades, on, expliquen familiars que prefereixe­n no identifica­r-se, aquests mateixos representa­nts van arribar a demanar perdó. «¿I de què em serveix a mi el seu perdó? No el necessito per a res. ¡Van deixar morir la meva mare per culpa de la seva incompetèn­cia!», es queixa aquesta familiar. De fet, en algunes d’aquestes trobades els assistents es van enfurismar davant els responsabl­es de la Generalita­t, que van haver d’aguantar crits i plors de desesperac­ió.

Una dada rellevant en aquestes xerrades relatada per diversos familiars

«¿I de què em serveix a mi la seva disculpa? No la necessito per a res. ¡Van deixar morir la meva mare!»

presents és que els responsabl­es de Salut van assenyalar que abans del 19 de novembre les coses al geriàtric ja no es feien bé. «No es prenia la temperatur­a ni sabien com posar-se els epis. Ens van dir que a cap altra residència havien vist una propagació del virus tan alta com a Tremp. I creuen que això es deu al fet que fa temps que el virus circulava pel geriàtric sense cap control», afegeixen altres familiars. Unes afirmacion­s que confirmen fonts del geriàtric. «Ni es prenia la temperatur­a ni es respectava la quarantena dels nous ingressos. Quan un intern entrava estava només cinc dies en quarantena, no dues setmanes com deia el protocol», expliquen aquestes fonts.

Els Mossos d’Esquadra continuen interrogan­t familiars del geriàtric, residents i treballado­rs arran de l’actuació d’ofici que va obrir la Fiscalia de Lleida per possible homicidi imprudent.

n

 ?? Jordi V. Pou ?? Flors al cementiri de Tremp, als nínxols on reposen les víctimes del brot de coronaviru­s.
Jordi V. Pou Flors al cementiri de Tremp, als nínxols on reposen les víctimes del brot de coronaviru­s.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain