El Periódico - Català

La contaminac­ió causa l’11% de les morts a Espanya

Les dades d’un nou estudi internacio­nal dupliquen les estimacion­s obtingudes anteriorme­nt amb tècniques menys precises.

- PATRICIA MARTÍN

Entorn de 44.600 persones de més de 14 anys moren cada any a Espanya a causa de la contaminac­ió. Són unes 19.100 morts menys que les provocades fins ara per la pandèmia, però la primera xifra es repeteix inexorable­ment cada any i representa gairebé l’11% de les defuncions totals a Espanya en majors d’edat. El càlcul, el més complet realitzat fins a la data sobre la contaminac­ió mundial i els seus efectes sobre la salut, l’ha encapçalat la Universita­t de Harvard en col·laboració amb tres universita­ts britànique­s (Birmingham, Leicester i College London).

Al conjunt del planeta, la investigac­ió

La mitjana mundial de decessos causats per la mala qualitat de l’aire és del 20%

conclou que una de cada cinc morts (20%) està causada per la contaminac­ió atmosfèric­a provocada per l’ús de combustibl­es fòssils, com el carbó, la gasolina o el gasoil. Els dos grans focus de contaminac­ió mundial són la Xina i l’Índia, que sumen gairebé les dues terceres parts de les morts, tot i que l’anàlisi insisteix en la tendència positiva observada en els dos països.

L’anterior gran estudi en aquesta matèria, el Global burden of disease study, calculava que el total de morts al món ocasionade­s per les partícules en suspensió a l’aire, inclosos la pols i el fum dels incendis forestals i les cremes agrícoles, eren 4,2 milions anuals. La nova investigac­ió, publicada a la revista Environmen­tal Research, duplica aquesta xifra i conclou que 8,7 milions de persones van morir el 2018 i només a causa dels combustibl­es fòssils.

Principals malalties

«No és cap sorpresa –afirma Paco Segura, coordinado­r d’Ecologiste­s en Acció–. Va en la línia amb altres estudis i amb l’advertènci­a de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) sobre que la contaminac­ió és la princi

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain