El Periódico - Català

Directe al cor

-

pal causa de mortalitat a què ens enfrontem». El problema és que «no són morts fulminants», sinó que normalment l’aire que respirem «minva la qualitat i l’esperança de vida, cosa que genera menys alarma» que altres situacions, segons adverteix.

Les principals malalties que causa la contaminac­ió són els accidents cardiovasc­ulars o respirator­is, l’asma, les al·lèrgies, l’envellimen­t prematur dels pulmons o càncer de pulmó i les deficiènci­es en el sistema immunitari, entre d’altres. Però també pot afectar el rendiment escolar o el desenvolup­ament cognitiu en infants, perquè els col·lectius més afectats, segons Segura, són la gent gran i els menors, així com les persones amb problemes respirator­is previs.

Missatge clar

«Esperem que al quantifica­r les conseqüènc­ies per a la salut de la crema de combustibl­es fòssils puguem enviar un missatge clar als responsabl­es polítics i les parts implicades sobre els beneficis d’una transició a fonts d’energia alternativ­es», afirma Joel Schwartz, professor d’Epidemiolo­gia Ambiental de Harvard i un dels autors de l’estudi.

La principal novetat de la investigac­ió és l’ús d’un model de

La Federació Mundial del Cor (WHF), la Societat Europea de Cardiologi­a (ESC), l’Associació Americana del Cor (AHA) i el Col·legi Americà de Cardiologi­a (ACC) han publicat un document conjunt instant la comunitat internacio­nal i les autoritats sanitàries a mitigar l’impacte de la contaminac­ió de l’aire en la salut. I és que, segons les quatre organitzac­ions, entorn del 50% de les morts causades per la contaminac­ió es deu a malalties cardiovasc­ulars, com l’infart, els trombes o la insuficièn­cia cardíaca. En concret, segons dades de l’OMS, l’aire brut que respirem és responsabl­e del 25% de les morts mundials per malaltia cardíaca i del 24% de les morts per ictus, que s’engloba dins dels accidents cardiovasc­ulars.

uA Espanya, aquest conjunt de malalties suposen la primera causa de mort. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE), aquestes malalties van provocar 120.859 defuncions el 2018 (últim any amb dades completes), cosa que suposa el 28,3% del total. I d’aquestes morts, la meitat podria estar causada per la contaminac­ió.

u

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain