El Periódico - Català

El 14% de les adolescent­s han sigut pressionad­es per fer actes sexuals que no desitjaven

Un estudi d’Igualtat revela que, tot i que la violència de gènere ha baixat entre els joves gràcies a una conscienci­ació més gran, un terç de les noies han patit abús psicològic masclista.

- PATRICIA MARTÍN

El 14% de les joves espanyoles s’han sentit pressionad­es a realitzar actes sexuals que no volien fer, l’11% per part de les seves parelles. D’elles, el 6,4% admet fins i tot que les relacions forçades al final van tenir lloc. I si aquestes dades no són prou preocupant­s, aquí va l’edat a què diuen haver rebut aquestes pressions: el 2,5%, amb menys de 6 anys, i el 65,8%, entre els 13 i els 15 anys.

Aquestes són algunes de les conclusion­s de l’estudi La situació de la violència contra les dones en l’adolescènc­ia a Espanya, presentat ahir pel Ministeri d’Igualtat. La investigac­ió també revela que el 31,7% de les adolescent­s han patit abús psicològic i control per part de les seves parelles, i el 5,5%, situacions més violentes, com agressions físiques i sexuals.

El sondeig, en el qual han participat 13.267 joves d’entre 14 i 20 anys de 336 centres educatius, certifica que la violència de gènere ha baixat respecte a l’estudi del 2013, però que encara perviuen conductes masclistes. «La percepció sobre el masclisme és molt potent i es deu a la informació i al

moviment feminista, però tenir opinions clares no significa que no es pateixi en primera persona», va destacar Noelia Vera, secretària d’Estat d’Igualtat.

Percentatg­es que difereixen

L’estudi assenyala a més que els nois són menys capaços d’admetre que maltracten les seves parelles «per la condemna [social] tan forta», segons María José Díaz-Aguado, directora de la investigac­ió i membre de la Unitat de Psicologia Preventiva de la Complutens­e.

Així, davant el 31,7% de les joves que reconeixen haver patit abús psicològic i control, només el 14,2% dels homes adolescent­s diuen haver-lo exercit. I en el cas de la violència múltiple i freqüent, la denuncien el 5,5% de les noies davant el 2,7% dels nois.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain