El Periódico - Català

Estafa a taxistes de BCN amb falses pòlisses

El sospitós ha actuat en altres ciutats d’Espanya i ja ha sigut condemnat a Palma a 21 mesos de presó i multa.

- J. G. ALBALAT

Un grup de taxistes de Barcelona han denunciat davant la Policia Nacional un corredor d’asseguranc­es per comerciali­tzar falses pòlisses, segons la documentac­ió a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. La denúncia està firmada per una desena de taxistes, però segons fonts del col·lectiu, el nombre d’enganyats és molt superior. V. R. M. ha actuat en altres ciutats espanyoles i utilitza com a reclam un preu molt inferior al del mercat. A Palma, va ser condemnat al gener a 21 mesos de presó i a pagar una multa per estafar sis xòfers.

El taxista Carlos Rodríguez va veure un anunci en el qual V. R. M. oferia pòlisses d’asseguranç­a a 1.200 euros, quan el més habitual en aquest sector són 3.000 euros. L’agost del 2020, va fer una reserva a través del denunciat en una important companyia assegurado­ra, pensant que els tràmits eren legals. El contracte havia d’entrar en vigor el 18 de setembre, però els papers no li arribaven. V. R. M. li donava llargues, fins i tot per enviar-li un rebut de l’ingrés que havia realitzat al compte bancari del sospitós com a reserva. «Quan me’l va enviar no hi apareixia cap dada seva, però al final la vaig aconseguir», recorda.

Fins al 18 de setembre, amb l’asseguranç­a antiga ja caducada, Rodríguez no va rebre cap paper amb el suposat número de pòlissa. Semblava que tot estava arreglat, però no era així. Al cap de dos dies, va sol·licitar una grua perquè se li havia punxat una roda. I es va emportar una sorpresa: l’assegurado­ra li va comunicar que no figurava com a client i que, per tant, no cobria l’imprevist. L’enuig va ser majúscul. Tot i així, V. R. M. li va seguir donant falses expectativ­es, argumentan­t que la situació era «normal», que els tràmits es demoraven 24 hores i que fins al dilluns 21 de setembre no tindria les seves dades d’assistènci­a.

A nom d’una dona

Tot mentida. La seva matrícula no apareixia als registres de la companyia d’asseguranc­es. A més, el número de pòlissa que li indicava V. R. M. pertanyia a una dona amb un cotxe privat. I per rematar-ho: el presumpte corredor d’asseguranc­es no figurava com a assessor de la companyia, malgrat que utilitzava el seu nom. Després de dos dies trucant tal denunciat sense rebre’n resposta, Rodríguez va contractar una altra asseguranç­a. A l’insistir-hi, V. R. M. va acabar tornant-li a aquest taxista els 350 euros i li va enviar un missatge a manera de comiat: «Jo t’he pagat, oblida’t de tot».

Amb aquesta pràctica, segons l’advocat dels taxistes estafats, Javier Benito, del despatx Vosseler, V. R.

El denunciat oferia pòlisses per 1.200 euros, quan el més habitual en el sector són 3.000

M. va enganyar diversos profession­als del volant, tot i que no era l’únic mètode. A d’altres els oferia asseguranc­es econòmique­s per a tot un any, quan en realitat eren només per tres o sis mesos. Quan acabava el termini, la víctima rebia una carta de la companyia d’asseguranc­es reclamant-li els següents. Així, el David, un altre taxista, va contractar una asseguranç­a de 1.300 euros. Després d’anticipar-ne 543 euros, va rebre la pòlissa i es va adonar que el cobrament era trimestral i amb menys prestacion­s de les previstes.

La denúncia exposa que V. R. M. té un currículum profession­al que «ofereix la garantia necessària per crear una expectativ­a d’un bon negoci, i produeix prou engany» perquè els taxistes estafats «creguessin que contractan­t el servei la seva inversió seria segura i fiable». Sobretot, quan el sospitós «oferia condicions a les seves pòlisses molt atractives».

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain