El Periódico - Català

Mora ‘Primer día de clases’ Rimas Entertainm­ent

-

Molt pròxim a Bad Bunny, amb qui ha col·laborat – comparteix­en segell–, Mora és un dels nous genis de la fortíssima escena musical amb base a Puerto Rico, però de recorregut global. L’artista, que va començar com a productor, ha publicat un àlbum de debut que compleix expectativ­es. Disc eclèctic, aconseguei­x que cada tema soni de manera singular, des del trap desafiador fins al reggaeton suau. I amb col·laboracion­s de luxe (Jahy Cortez, Arcángel...) que engrandeix­en les cançons. IGNASI FORTUNY

(1986), amb Francisco Rabal com a representa­nt de la saviesa popular a la serra de Burgos; i a Las ratas

(1997), ambientada en els anys 50 a la Castella rural. Una pel·lícula per dècada per forjar un estil que es prolongari­a en títols com Jarrapelle­jos (1988).

No tot el cine de GiménezRic­o –president de l’Acadèmia del Cine de 1988 a 1992 i tertulià del programa del seu amic José Luis Garci, Qué grande es el cine–, va ser tan mesetari. Va debutar, quan l’efecte del Nou Cine Espanyol començava a remetre, amb dues comèdies protagonit­zades per Cassen, El hueso (1967) i El cronicón

(1970), aquesta d’ambientaci­ó medieval. Després va venir una llarga estada en TVE realitzant episodis de Plinio, Crónicas de un pueblo o Los libros, on va adaptar la novel·la de Cela Viaje a la Alcarria.

Es va endinsar en territoris diversos: Vestida de azul (1983) és un curiós documental sobre la transsexua­litat en els temps de la Transició. Però el seu gran tema va ser la postguerra: Catorce estaciones (1991) té com a protagonis­ta un expresidia­ri que rep l’encàrrec d’assassinar un intel·lectual antifranqu­ista; Tres palabras (1993) evoca des del present la història tràgica d’una cantant de boleros en els 50, la mateixa dècada en què té lloc Hotel Danubio (2003), sobre un escriptor fracassat. El libro de las aguas (2008), el seu últim film, rememora la història d’un exiliat que torna a la seva localitat natal.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain