El Periódico - Català

La 2 ressuscita les actuacions en directe amb ‘Efecte Collins’

- MARISA DE DIOS

«Volem que els músics parlin del que vulguin, no només que vinguin i toquin»

L’efecte Phil Collins és el nom amb què es coneix el fenomen pel qual les audiències es desplomen quan comença a sonar música en directe a la televisió, un terme encunyat a partir de mitjans dels anys 90, arran d’una actuació del famós bateria de Genesis. TVE-Catalunya ironitza ara amb aquesta anècdota per batejar un nou programa, Efecte Collins, que el que pretén és exactament l’efecte contrari: recuperar i donar-li visibilita­t a la música en directe a la petita pantalla, avui dia una cosa pràcticame­nt inexistent. L’estrena serà el dijous 18 a La 2 (per a la desconnexi­ó en català), a les 18.15 hores, i a les 22.00 a Ràdio 4. L’espai es reemetrà també els diumenges, a les 14.15 hores.

«Tenim un deute amb la cultura. Sense ella no hauria sigut tan suportable aquest últim any. A més, sempre ens ha rescatat en els moments més difícils», explica Alicia Gómez, directora de programes de TVECatalun­ya, al·ludint als temps tan complicats que està vivint el sector, amb gires de concerts anul·lades i sales tancades per culpa de la pandèmia fins a no se sap quan.

«Fa molt temps que la cultura travessa camins pedregosos. Ara nosaltres podem tornar-l’hi mostrant la feina dels músics», afegeix Consol Sáenz, subdirecto­ra del programa, una producció pròpia de RTVE-Catalunya, d’on també han sorgit en els últims anys espais com Blue zulu, Músics, Cachitos de hierro y cromo i el més recent La hora musa, del qual ha format part la majoria de l’equip d’Efecte Collins.

Al llarg de 13 capítols de mitja hora, el programa combinarà, a tall de documental, actuacions en directe, entreviste­s i reportatge­s per centrar-se de forma monogràfic­a en cada una de les seves edicions en un artista o grup i «parlar no tant de la seva música, sinó de música» per generar un debat, puntualitz­a Gonzalo Bello, director de l’espai. «Es tracta d’un exercici de col·laboració amb els músics, perquè parlin del que vulguin, no només perquè vinguin i toquin», recalca.

De Manel a Joan Garriga

Estarà representa­t un ampli ventall de gèneres, des de música clàssica i rock a folk i jazz. «Si hi ha segona temporada, també hi haurà òpera», avança Bello sobre un programa que prescindei­x de presentado­r i de veu en off i en el qual també està involucrat (com a coordinado­r) Jero Rodríguez, un dels responsabl­es de l’exitós Cachitos de hierro y cromo. «La nostra escena musical és prou rica i diversa perquè estiguin representa­ts tots els gèneres possibles, amb grups més o menys emergents», assenyala la subdirecto­ra.

A la llista d’artistes figuren noms com Manel, Albert Pla, Núria Graham, Joan Garriga, el pianista Marco Mezquida, Maria Arnal i Marcel Bagés, Maika Makovski, Tribade, Quartet Brossa i Mourn, entre d’altres. A més es donarà visibilita­t al treball no només d’aquests artistes (mostrant moments com el de la composició), sinó també «a tots aquells espais i persones que fan possible la música, com representa­nts, promotors, tècnics de so...», enumera Sáenz.

Les actuacions es graven en viu a quatre sales de concerts emblemàtiq­ues de Catalunya: Apolo, Sidecar i Upload, a Barcelona, i La Mirona, a Salt (Girona). «Estem a punt de complir un any des que va arribar aquesta pandèmia, i les sales de concerts van ser dels primers espais a tancar i, segurament, seran dels últims a obrir», recorda Sáenz, recalcant la necessitat de rendirlos homenatge.

n

 ?? Josep Echaburu ?? Actuació dels Manel, a ‘Efecte Collins’.
Josep Echaburu Actuació dels Manel, a ‘Efecte Collins’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain